Vynovené ihrisko Inčučuna v Piešťanoch bude slúžiť už tretej generácii deťúreniec

Piešťanské detské ihrisko s názvom Inčučuna po dvoch rokoch ukončenia jeho prevádzky radnica obnovuje. Hracie prvky v schátranom stave odpratali Služby mesta Piešťany ešte v roku 2020, ihrisko totiž bolo odborníkmi vyhodnotené ako nebezpečné a z hľadiska bezpečnosti na prevádzku nevyhovujúce. V súčasnosti sa do priestoru zahryzli stavebné stroje a ihrisko sa obnovuje, cena kompletnej realizácie presiahne sumu 200-tisíc eur. Toto ihrisko s tematikou divokého westernového západu vzniklo ešte v 60. rokoch minulého storočia.

Na mieste budúceho ihriska už pracujú stavebné stroje. (Autor: FB Mesto Piešťany/Supa/postavy.cz)

Potom, ako z ihriska zmizli hracie prvky, odstránili v roku 2021 z pôvodného plota okolo areálu aj brány so základovými konštrukciami a múrikom. Namiesto neho osadili nový plot pozostávajúci z plotových panelov a nosných oceľových stĺpikov, ktoré kotvia do betónovej pätky. Súčasťou inštalácie bola i dvojkrídlová a jednokrídlová brána. Okrem toho bola v rámci osádzania plota umiestnená plastová chránička na prívod vody do areálu. Táto etapy obnovy ihriska vyšla radnicu na 33 275 eur.

Následne prešlo verejné obstarávanie na dodávateľa hracích prvkov a radnica uzavrela zmluvu s detvianskou firmou Najkrajšie ihriská, podľa ktorej budú hracie prvky, mobiliár a dopadové plochy stáť 172-tisíc eur. Podľa textu zmluvy všetky prvky, ktoré firma dodá a osadí, majú originálne stvárnenie, budú vyrobené z trváceho dreva v kombinácii s kovom a ide o atypické prvky. Dopadové plochy pod prvkami budú vytvorené z gumovej rohože zelenej farby (77 m2) a umelej trávy (18 m2). Zvyšok plochy ihriska bude tvoriť trávnik a známková dlažba (25 m2).

Radnica minulý týždeň na sociálnej sieti zverejnila počítačové vizualizácie budúceho vzhľadu ihriska a informáciu, že finálna časť ihriska sa začala už realizovať. Deti a ich rodičia by sa tak mohli už čoskoro dočkať nového a hracími prvkami netradičného areálu.

História ihriska sa začala písať ešte v minulom storočí na konci 60. rokov, odstránené hracie prvky stáli po poslednej obnove na Potočnej ulici takmer 20 rokov. „Detské ihrisko s motívom indiánskeho tábora sme postavili v Piešťanoch v roku 2001 a odvtedy patrí k obľúbeným miestam na hru,“ uvádza na svojej webovej stránke vtedajší zhotoviteľ. Zosumarizoval aj hracie prvky, ktoré osádzal. V Inčučune bolo pieskovisko, reťazové hojdačky, pružinové hojdačky – koníky, váhadlové hojdačky, závesné hojdačky – kajaky, reťazová preliezačka s rebrinami, veže a kolotoč s koníkmi. Táto obnova sa spomína aj v mestskej kronike, ktorá o roku 2001 hovorí slovami, že sa v tom čase „obnovila väčšina detských ihrísk (napr. ‚Inčučuna‘ pri potoku Dubová)“.

V roku 2022 po viac ako dvadsiatich rokoch ihrisko získa nový vzhľad a môže na ňom vyrastať ďalšia generácia detí. Pretože prví, ktorí sa na ihrisku zo 60. rokov začali hrať, tam už budú chodiť najmä so svojimi vnúčatami.

Po ľavici románovej postavy Vinnetua sedí jeho otec Inču-čuna, podľa ktorého nesmie meno aj piešťanské detské ihrisko.

Inču-čuna

Pre mladšie generácie na objasnenie, čo znamená označenie ihriska Inčučuna. Inčučuna bola postava z románu Karla Maya a zároveň nemeckého westernového filmu zo 60. rokov minulého storočia spracovaného podľa Mayovho románu o Vinnetuovi a jeho bielom bratovi Old Shatterhandovi. Inču-čuna bol otcom náčelníka Apačov Vinnetoua.

Dnes už starí rodičia súčasných detí sa s touto tematikou a postavami Mayových románov pri detských hrách radi stotožňovali. I keď dnešné deti majú iných knižných či filmových hrdinov, ihrisko Inčučuna vo vynovenom šate naďalej ostáva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel