Ako sa správne starať v zime o psa na dvore

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 30. septembra 2022, 22:04

Vonku sa postupne začína ochladzovať. Ak máte doma psa, ktorý žije hlavne vonku, je potrebné sa o neho v chladnejších mesiacoch aj náležite postarať a udržať ho v teple. Váš vonkajší pes potrebuje ochranu pred chladným počasím, a aj keď niektoré plemená znášajú zimu lepšie ako iné, stále je potrebné venovať im potrebnú pozornosť. Na čo by ste teda rozhodne nemali zabúdať?

Adorable pink nosed duck tolling retriever dog on a snowy winter's day.

Teplý prístrešok je základ

V zime je potrebné chrániť vášho psa pred vlhkom, prievanom a chladom. Studený vietor totiž môže spôsobiť, že váš pes ochorie. Keď prechladne alebo zmokne, jeho telesná teplota klesne, vnútorné orgány sa môžu oslabiť a vášmu domácemu miláčikovi môže hroziť smrť, a to aj keď sú teploty ešte nad bodom mrazu. Pes, ktorý žije na vašom dvore by preto mal mať prístup do dobre izolovanej psej búdy v závetrí, prípadne do garáže alebo do kôlne vždy, keď teploty klesnú pod 7° C. Samozrejme, psy, ktoré sú zvyknuté na bývanie v interiéri, by nemali byť vôbec ponechané vonku pri teplotách pod bodom mrazu.

Podstielka v búde je dôležitejšia, než si myslíte

Okrem dobre izolovanej búdy je potrebné psíkovi zabezpečiť aj teplú podstielku. Keď pes spí na betóne alebo na zemi, studený povrch mu môže stiahnuť z tela teplo a ochladzovať kĺby, prípadne sa u neho môže vplyvom chladu vyvinúť hypotermia. Váš vonkajší pes jednoducho potrebuje teplú posteľ mimo prievanu a dažďa.

Staré prikrývky zriedka pomáhajú, pretože sa jednak môžu jednoducho pokrčiť, ale tiež poskytujú len malé zadržiavanie tepla. Čerstvá slama zase udrží vonkajších psov v teple, ale vždy, keď je mokrá alebo špinavá, je potrebné ju vymeniť. Nemusí tiež byť ideálnym riešením pre alergikov a mnohým psom z tohto druhu podstielky vznikajú zdravotné problémy.

Riešením je v tomto prípade rozhodne drevitá vlna. Tá má hneď viacero výhod. Drevitá vlna udržuje psa v teple,  je bezprašná a antialergická, a dobre odvádza vlhkosť z tela psa, takže psík sa rýchlejšie zohreje. Psiu búdu navyše pomáha chrániť pred plesňami a mikroorganizmami.

Zmeňte stravu a doplňte potrebnú výživu

Príprava psa na zimu začína omnoho skôr, ako v samotných mrazoch. Opýtajte sa vášho veterinára na vhodnú zimnú výživu. Psovi je tiež potrebné už na jeseň podávať krmivo bohatšie na tuky, vďaka ktorým si dokáže prirodzene vytvoriť ochrannú tukovú vrstvu. Psovi vždy dávajte jedlo pri izbovej teplote. Váš vonkajší pes si síce môže v lete pochutnať na mrazených kúskoch mäsa a iných dobrotách, ale nenúťte ho v zime využívať vzácne telesné teplo na trávenie ľadovo vychladených jedál.

Nezabudnite mu ani zabezpečiť čerstvú pitnú vodu 24 hodín denne. Keď teploty klesnú pod bod mrazu, misky a vedrá s vodou zamrznú a váš pes sa môže ľahko dehydrovať – niekedy stačí len chvíľka nepozornosti. Počas dňa preto často vymieňajte vodu, aby ste sa uistili, že váš pes má k dispozícii dostatok čerstvej vody, prípadne si zabezpečte rozmrazovač misky na vodu, ktorý sa zapína a vypína podľa potreby.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika