Zuzana Svrčeková, neúspešná kandidátka na primátorku, sa o tento post uchádza opäť

V sérii našich článkov pokračujeme v predstavovaní primátorských kandidátov v blížiacich sa októbrových komunálnych voľbách. Medzi staronovými kandidátmi na post primátora Piešťan figuruje i Zuzana Svrčeková ako nezávislý kandidát s podporou politických strán SMER-SD, SNS, Republika a ŽIVOT – Národná strana. Svrčeková kandidovala už v roku 2018 a so ziskom 897 hlasov obsadila štvrtú pozíciu. Stala sa však mestskou poslankyňou a na základe poslaneckých aktivít vám jej prácu v regionálnej politike priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Na mestskom zastupiteľstve v marci 2019 poslankyňa Svrčeková označila okolité samosprávy za myši, ktoré vyjedajú z piešťanského koláča. (Autor: pror)

V roku 2018 dovtedy politicky neznáma Zuzana Svrčeková ohlásila svoju kandidatúru na post primátorky a členstvo v mestskom zastupiteľstve. Predvolebnú kampaň viedla pomerne okázalo. Svoje ohlásenie kandidatúry na primátorku zvolala do zasadačky v mestskej knižnici. Dopadlo to však rozpačito, nakoľko pri pózovaní pre novinárov pri svojom volebnom billboarde bol obraz Svrčekovej v reáli a na fotografii výrazne odlišný. Autor grafickej úpravy predvolebného pútača svoju prácu zrejme až príliš prehnal a na billboarde a vedľa neho ako keby boli v jednej chvíli dve rozdielne osoby.

V samotných komunálnych voľbách ako kandidátka na primátora získala 897 hlasov, čo bolo trojnásobne menej ako vtedy zvolený Peter Jančovič. V poslaneckej kandidatúre bola o čosi úspešnejšia, získala 1398 hlasov.

Po ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve prišli na rad aj pracovné stretnutia vedenia mesta s poslancami a následne na nich i obmena politických zástupcov v organizáciách, kde mesto figuruje. Najdramatickejšia a zároveň najpodivnejšia obmena prebehla v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany.

Na základe hlasovania mestských poslancov v roku 2018 nomináciu za predsedníčku predstavenstva OOCR získala poslankyňa Zuzana Svrčeková. Aby sa však ňou mohla stať, muselo by za ňu hlasovať na valnom zhromaždení OOCR minimálne 60 percent členov samospráv a 60 percent členov z radov podnikateľov, ktorí sú riadnymi členmi rezortu.

Avšak po vystúpeniach Svrčekovej pred členmi valného zhromaždenia, ale najmä na zastupiteľstve, kde dourážala jednotlivých členov rezortu vyjadreniami, že sú to len myši, ktoré vyjedajú z piešťanského koláča, stratila podporu valného zhromaždenia Rezortu, ktoré jediné mohlo nomináciu Svrčekovej za predsedníčku predstavenstva odsúhlasiť.

Po dvoch po sebe idúcich neúspešných hlasovaniach vo valnom zhromaždení o nominácii Svrčekovej za predsedníčku predstavenstva OOCR Rezort Piešťany nespokojní zástupcovia odovzdali primátorovi písomné stanovisko, v ktorom sa uvádzalo: „Ak má Rezort pôsobiť dôveryhodne a má mať svoju vážnosť, post predsedu predstavenstva by mal zastávať primátor alebo zástupca primátora. Naviac Zuzana Svrčeková od začiatku komunikovala neprimerane konfliktne, čo potvrdilo aj jej ďalšie vystúpenie na zastupiteľstve mesta Piešťany dňa 21. februára. Členovia si po tomto nevedia predstaviť ďalšiu spoluprácu s navrhovanou kandidátkou.“

K tomu však treba dodať, že po období 2014 až 2018, keď Rezort Piešťany ovládali nominanti Tomáša Hudcoviča, bola OOCR pred rozpadom, nakoľko organizácia združovala o jednu samosprávu menej, ako predpisuje zákon, a ak by odskočili pre nomináciu Svrčekovej aj ďalšie samosprávy, o čom reálne aj uvažovali, piešťanská oblastná organizácia cestovného ruchu by zo zákona prestala existovať.

I keď okolo svojej neakceptovanej nominácie robila Svrčeková chvíľu rozruch, predsedom predstavenstva sa nakoniec stal Michal Bezák a Rezort sa nerozpadol, ale práve naopak, neustále sa úspešne rozrastá o nových členov.

V zastupiteľstve „veselo“ gradovalo

Neúspešná kandidátka na primátorku v 2018 sa ako poslankyňa však i naďalej starala o kontroverzné situácie v mestskom zastupiteľstve. Po Rezorte si zobrala na mušku lávku pre peších popri Krajinskom moste. Lávka bola už takmer rok uzavretá pre verejnosť a zastupiteľstvo malo rozhodnúť o zmluvách s vlastníkmi inžinierskych sietí, aby dve tretiny investícií do jej opravy zaplatili majitelia rozvodov, ktoré v jej telese vedú.

Išlo o 600-tisíc eur, ktoré by prišli mimo rozpočtu mesta. Zdanlivo jasná a pozitívna vec, nie však pre Svrčekovú. Na základe jej tvrdenia tým, že sa voľakedy obec Banka oddelila od Piešťan, nejde o miestnu komunikáciu, ale o komunikáciu regionálneho významu a lávka vraj podľa zákona mestu nepatrí.

Svrčekovej presvedčením neotriasol ani argument mestského právnika, že lávku má mesto od deväťdesiatych rokov zapísanú v inventári ako svoj majetok, a ani to, že leží v katastri Piešťan a ceduľa o konci mesta je až na jej konci. Poslankyňa Iveta Babičová označila Svrčekovej „plamenný“ zhruba polhodinový prejav s účelom spochybňovať vlastnícke vzťahy mesta k lávke za mlátenie prázdnej slamy s úmyslom len sa predvádzať.

Zmluvy nakoniec aj napriek výhradám Svrčekovej poslanci schválili, a tak zhruba dve tretiny z hodnoty opravy lávky pre peších zaplatili majitelia rozvodných sieti vedúcich v jej telese.

Prišiel úvod roka 2021 a do zastupiteľstva mierila požiadavka investora Priemyselného parku v Bašovciach na zmenu územného plánu mesta tak, aby dopravné spojenie priemyselného parku bolo realizované smerom na Orviskú cestu s pokračovaním na Vrbovskú cestu alebo Kláštornú ulicu. A svojimi video komentármi ešte pred zasadnutím zastupiteľstva tomuto zámeru vyjadrili podporu traja mestskí poslanci – Zuzana Svrčeková, Ján Stachura a Roman Chudý.

Potom, ako sme túto informáciu zverejnili v Piešťanskom týždni a k nej sme pripojili i stanovisko odborníka na cestnú dopravu, strhlo sa množstvo negatívnych reakcií aj zo strany verejnosti. A tak pod tlakom si to Svrčeková a jej dvaja kolegovia „rozmysleli“ a svoju podporu prepojenia Priemyselného parku v Bašovciach cez obytné zóny kúpeľného mesta verejne stiahli.

V súčasnosti sú už platné zmeny územného plánu Piešťan s vyústením obslužnej komunikácie Priemyselného parku v Bašovciach na cestu prvej triedy v lokalite križovatky k priemyselnému parku Porsche pri Hornej Strede ďaleko mimo Piešťan.

Po týchto politických výkonoch sa Svrčeková upla viac na komunikáciu so svojimi priaznivcami na sociálnej sieti, kde sme sa mohli dočítať najmä to, proti čomu všetkému na zastupiteľstve hlasovala a to často komunikované aj v reálnom čase počas prebiehajúceho zasadnutia, keď okrem hlasovacieho zariadenia nespúšťala z dohľadu ani svoj mobilný telefón.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard