Tmou v uliciach si koledujeme

Ako sa môžete dočítať v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa, Piešťany sa pre úsporné energetické opatrenia ponorili z veľkej časti do tmy.

Chápem, že doba je komplikovaná, každý si musíme trocha upustiť z komfortu, to všetko beriem a nemám s tým problém. Ale či je takáto redukcia osvetlenia najšťastnejším riešením, o tom nie som presvedčený.

Ako obyvateľ Piešťan už túto skutočnosť vnímam najmä v časti mesta, kde bývam. Keď vyjdem z domu po zotmení, musím si svietiť s telefónom, aby som vôbec videl, kam kráčam a stúpam.

Konkrétne v okolí Vážskej ulice a Kruhovky, kde je to podľa mňa dosť na zváženie, či je osvetlenie vhodné až takto radikálne vypnúť. Medzi domami, na chodníkoch a ceste je totálna tma. Nepoviem, ak by svietila napríklad každá druhá lampa, tak to by bolo ešte prijateľné.

Chápem, že vzhľadom na súčasný technický stav osvetlenia je to prakticky nemožné, ale keď to poviem blbo, zasa na to doplácajú len obyvatelia. Mesto to v minulosti dlhodobo zanedbávalo a problém sa klasicky rieši, až keď nastane. To je však už neskoro.

Okolie Kruhovky je tiež časť mesta, kde sa zvyknú pohybovať pochybnejšie individuality, čo pri totálnej tme obyvateľom na pohode rozhodne nepridáva. Nechcem nič privolávať, ale mesto ponorené do tmy je ako stvorené pre zlodejov.

Som zvedavý, ak by nedajbože prišlo k niečomu takému, kto za to prevezme zodpovednosť. Taktiež po tme nie je až také zložité prísť k úrazu, keď niekto niekde zakop- ne, zle stupí… V tejto časti Piešťan býva veľa dôchodcov a starších ľudí, takže tí teraz aby ani nevychádzali po zotmení von, lebo si koledujú o úraz.

Verím, že sa nájde konsenzus minimálne k čiastočnému vyriešeniu problému, ale hlavne k bezpečnosti obyvateľstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel