V Piešťanoch bude pre úsporné opatrenia svietiť len tretina lámp

Pouličné lampy budú pre šetrenie financií svietiť v kúpeľnom meste len v tretinovom množstve, do úplnej tmy sa však neponorí. Zníženie intenzity osvetlenia pouličných lámp sa dotkne takmer každej ulice. Opatrenia na úsporu energií by však nemuseli byť pre obyvateľov Piešťan také dramatické, ak by mesto pouličnému osvetleniu venovalo náležitú pozornosť a jeho technický stav roky nezanedbávalo.

Už v roku 2017 bolo 2500 pouličných lámp pre ich havarijný stav ohodnotených na výmenu. (Autor: (pror)/SMP/Supa)

„Plne osvetlené naďalej zostanú iba hlavné ťahy – Bratislavská, Krajinská a Žilinská cesta. Zvyšné ulice v meste budú osvetlené iba v jednej tretine,“ uvádza na svojej webovej stránke radnica.

Extrémne vysoké ceny plynu a elektrickej energie prinútili prevádzkovateľa verejného osvetlenia – Služby mesta Piešťany – pristúpiť k jeho čiastočnému odpojeniu.

„Zmena svietenia od pondelka 19. septembra je v skúšobnom období, keď technici Služieb mesta Piešťany preverujú, ktoré rozvádzače je možné zapojiť do tohto systému. Ak dôjde k zhasnutiu celej ulice, upozorňujeme, že ide o poruchu alebo technický zlý stav verejného osvetlenia. Toto budeme postupne opravovať, aby došlo k svieteniu ‚každej tretej lampy‘ – tretiny osvetlenia danej ulice. Niektoré ulice budú svietiť vzhľadom k technickému prevedeniu celé,“ upresňuje Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany (SMP).

Čiastočné odpojenie verejného osvetlenia je reakciou na nedostatok finančných zdrojov spôsobený nárastom cien za energie o desaťnásobok. „Pri kolísaní enormne vysokých cien energií nevieme zaručiť, že ide o dostatočné riešenie. Snažíme sa predísť situácii, keď dodávateľ elektrickej energie pristúpi k odpojeniu odberných miest po neuhradení faktúr,“ dodáva Dupkaničová.

Kratšie dni problém znásobia

O kritickom stave s cenami energií a dopadom aj na verejné osvetlenie informujeme verejnosť už od júna, keď prvýkrát na zastupiteľstve o problémoch s cenami energií vystúpila riaditeľka SMP. Jediné, čo jej poslanci vtedy odsúhlasili, bolo vypnutie lávky na Krajinskom moste, lámp na parkovisku pri zimnom štadióne, na cintorínoch či na Lide. Kolonádový most svieti aktuálne iba z jednej tretiny. Avšak už vtedy bolo jasné, že to nebude stačiť.

Dlhé letné dni a krátke noci navyše pomáhali tento stav pred zrakmi verejnosti ukryť. V súčasnosti ranné neskoré svitanie a večerné skoré stmievanie potrebu osvetlenia mesta predlžuje a financie SMP už dochádzajú.

Vypínanie ulíc či obmedzovanie počtu osvetľovacích telies tam, kde sa to dá technicky zrealizovať, samozrejme znepokojuje časť verejnosti. V rámci diskusií na sociálnej sieti sa objavujú príspevky, v ktorých sa ľudia dožadujú modernejších riešení, ako je napríklad aktívne stmavovanie osvetlenia podľa nočnej hodiny či pohybu obyvateľov po ulici.

To je však na základe technického stavu a veku elektrických rozvodov vedúcich k rovnako starým a technicky nevyhovujúcim pouličným lampám nerealizovateľné. Investičný dlh aj v tejto oblasti infraštruktúry je starý niekoľko desiatok rokov a mesto do svojho osvetlenia zásadnejšie dlho neinvestovalo. Ak aj áno, nešlo o rekonštrukcie, ale len o odstraňovanie porúch, čiže dôsledkov zanedbaných komplexných rekonštrukcií.

Lampy populistov nikdy nezaujali

A keďže táto téma na rozdiel od Lipy, Slovanu, plavárne či aquaparku nie je dostatočne populistická, zostávala roky nepovšimnutá. Posledná zmienka z prerokovania stavu pouličného osvetlenia v kúpeľnom mete na zastupiteľstve pochádza z roku 2017, keď zamestnanci SMP prišli poslancov upozorniť, že lampy sú v havarijnom stave a padajú samovoľne pri väčšom poryve vetra.

Mestské osvetlenie, ktoré potrebovalo zásadnú obmenu kompletných lámp už v roku 2017, ich vtedy obsahovalo 2500 kusov. K tomu, aby sa mohli lampy vymeniť za moderné úsporné s možnosťou pripojenia napríklad na smart technológie, by však bolo nutné vymeniť aj k nim vedúce elektrické rozvody.

Tie po viac ako tridsiatich rokoch užívania sú v stave, kde na množstve osvetľovacích vetiev (ulíc) namiesto troch elektrických fáz funguje už len jedna. V roku 2017 bola výška investície na výmenu 2500 osvetľovacích telies a rekonštrukciu rozvodov odhadnutá na takmer 1,7 milióna eur.

Spôsob financovania realizácie rekonštrukcie osvetlenia sa vtedy črtal dvomi spôsobmi. Jeden formou koncesie, pri ktorej by mesto nárazovo nič neplatilo, ale samotnú výmenu i prevádzku osvetlenia (údržbu aj energie) by splácalo formou koncesionárskych poplatkov dodávateľovi. Druhá možnosť bola rekonštrukciu realizovať formou úveru mesta a osvetlenie naďalej prevádzkovať prostredníctvom mestskej organizácie. Úver by bol splácaný úsporou spotrebovanej energie.

Dopadlo to však ako takmer každé zasadnutie poslancov v rokoch 2014 až 2018, keď radnicu viedol Miloš Tamajka a zastupiteľstvo svojím väčšinovým klubom ovládal Tomáš Hudcovič. Diskusia o spôsobe riešenia a modernizácii verejného osvetlenia sa utopila v hodiny trvajúcich hádkach, z ktorých žiadne riešenie nevzišlo.

Smart svietenie nerealizovateľné

Výsledok spravovania mesta populistami je však taký, že piešťanské osvetlenie je v stave, keď už ani nespĺňa technologické požiadavky z dôb viac ako spred tridsať rokov, pretože je v dezolátnom technickom stave. Súčasné diskusie na sociálnych sieťach o inteligentnom aktívnom stmievaní či vypínaní jednotlivých lámp či celých ulíc podľa pohybu obyvateľov sú v podmienkach kúpeľného mesta len želania z ríše vedecko-technologickej fantázie.

Nateraz sme v Piešťanoch radi, že lampy svietia a stĺpy pouličného osvetlenia nepadajú pri poryve vetra. Energeticky je takéto svietenie extrémne drahé, na udržiavanie v prevádzke náročné a šetrenie bez šomrania obyvateľov nerealizovateľné. Modernizácia osvetlenia v súčasnej energetickej kríze zrejme bude jedna z hlavných výziev nového primátora a nového zastupiteľstva.

Na to však v prvom rade budú musieť Piešťanci začať voliť tých, ktorí majú predstavu a vízie o budúcnosti kúpeľného mesta, a nie takých, ktorí sľubujú návrat dávno stratenej minulosti.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf