Kam sa vybrať za lahodnou husacinou?

  • Inzercia
  • 28. septembra 2022, 09:42

Jeseň sa už hlási v plnej sile, no sychravé a chladné dni si viete spríjemniť dobrým gurmánskym zážitkom. Teplá pečená husacinka s lokšami, doplnená kvalitným vínom, vám určite zdvihne náladu a urobí deň o čosi krajším. Kam sa za ňou ale vybrať? Najvychýrenejšie meno má iste husacina v Slovenskom Grobe.

Pri názve dedinky Slovenský Grob si nie jeden labužník predstaví dozlatista opečenú hus s lokšami a chutným vínom. Slovenský grob sa pýši názvom kráľovstvo husaciny, čo mu nemožno odoprieť. Tradícia pečených husí tu siaha do dávnej minulosti, keď ženy každú sobotu predávali pečené husi na miestnych trhoch. Dobré meno si husacina Slovenský Grob vybudovala aj vo svete a dnes už nie je zvláštne, že v reštauráciách stretnete mnohých zahraničných turistov.

Husacina z domácich chovov

Nie každá husacina je rovnaká. Dôležité je, odkiaľ mäso pochádza, v akých podmienkach sú husi chované a kŕmené. Nie je jedno, či si hus kúpite v supermarkete alebo od domáceho farmára. Preto si reštaurácie dávajú záležať na dodávateľoch. Obľúbené sú domáce farmy, kde majú husi voľný pohyb na čerstvom vzduchu a kvalitnú vyváženú stravu. Takéto husi majú vyššiu výživovú hodnotu ako tie z umelých chovov. Navyše, rozdiel v chuti určite pocítite.

Lahodná husacia pečienka

Na domácich farmách sa dva až tri týždne pred sezónou husaciny začína dokrmovanie. Neprebieha však rovnako ako kedysi, keď gazdiné tlačili husiam do krku kukuricu či proso. V dnešnej dobe sa husiam na pár týždňov obmedzí pohyb ustajnením v menšom priestore a zvýši sa ich príjem kukurice a ovsa. Takto docielime pretučnenie pečene, ktorá zväčší svoju hmotnosť aj niekoľkonásobne. Prerastená pečeň je skvelou lahôdkou, ktorú je hriech si nedopriať.

Pečienka na mnoho spôsobov

Na veľkej prerastenej pečeni si môžete pochutnať na mnoho spôsobov. V obľube je samozrejme klasická Gróbska pečienka s chrumkavým chlebom, na ktorej si ľudia pochutnávali aj minulosti. Zahraničný vplyv však vidieť aj v tejto oblasti a reštaurácie sa neboja svoje jedálne lístky obzváštniť zahraničnými chuťami. V Gurmánskom Grobe si môžete pochutiť napríklad na grilovanej maďarskej pečienke s dubákmi, či francúzskej terine z fois gras. Prekvapiť vás môžu aj exotické chute z Thajska či Indie.

Husacina v peknom prostredí Husacina chutí najlepšie ak sa vychutnáva v peknom prostredí. Zážitok totiž dotvára aj atmosféra a príjemná obsluha. Prvý dojem je totiž dôležitý. Milí a profesionálny servis čakajte v reštaurácii Gurmánsky Grob. Husacinu vám tu upečie v tradičnej drevenej peci sám majiteľ Boris Haško so svojim tímom. Taktiež vám poradia, ktoré lokálne víno sa hodí k vašej husacinke. Garantujeme vám, že odídete s plným žalúdkom, nabitý pozitívnou náladou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína