Aká obuv sa bude hodiť na horský výlet?

  • Inzercia
  • 28. septembra 2022, 09:46

Pri výbere topánok do hôr sa oplatí pamätať na staré známe porekadlo, že nechcené dobrodružstvá sa dejú len nepripraveným. Aby ste sa vyhli pochybnému potešeniu z prekonávania ďalších kilometrov v nepohodlných či zvierajúcich topánkach, musíte si počas nakupovania dať pozor na pár vecí. Na čo si dať pozor pri výbere turistickej obuvi?

Kam a kedy chcete ísť?

Nie sú hory ako hory, čo nadšencom turistiky asi netreba pripomínať. Pochod po beskydskom alebo korcovom chodníku sa výrazne líši od skalných trás, s ktorými sa môžeme stretnúť v Tatrách. Ak nemáme v úmysle dosahovať vysoké vrcholy, postačia ľahšie topánky s tenšou podrážkou. Toto riešenie zlepšuje komfort nosenia, poskytuje však horšie odpruženie na tvrdom povrchu. V menej náročnom teréne samozrejme poslúžia aj ťažšia obuv, no budeme si musieť zvyknúť na trochu väčšiu váhu topánok.

Pri výbere obuvi je dôležité aj ročné obdobie. Pánske topánky na zimu sa od letných odlišuje hrúbkou zateplenia a prítomnosťou špeciálnej vodeodolnej membrány. Tento prvok nedovolí vlhkosti preniknúť hlboko do topánky, čo je neoceniteľné pri chôdzi po snehu alebo v daždivom počasí. Vodeodolnosť a tepelná izolácia sú kľúčové atribúty v prípade zimnej obuvi, zatiaľ čo v lete je lepšie zvoliť ľahšiu, priedušnú obuv, ktorá odvádza vlhkosť od nôh. Je tiež dobré pamätať na to, že univerzálna obuv, hoci je užitočná vo väčšine situácií, nemusí dobre fungovať v extrémnych podmienkach, ktoré si vyžadujú špecializované modely.

Podrážka a behúň

Topánky sú rovnako dôležité ako správne pneumatiky na aute. Podrážky sú zodpovedné za naše pohodlie a bezpečnosť počas cesty. Je ľahké tento faktor podceniť, avšak pri stúpaní strmého chodníka môže pošmyknutie na kamennom povrchu spôsobiť vyvrtnutie členka alebo vážnejšie zranenie. Čím náročnejší terén musíme prekonať, tým musí byť podrážka pevnejšia. Vyšší zvršok naopak pomôže stabilizovať členok a vyhnúť sa vyvrtnutiu.

V prípade zimných topánok je dôležitý behúň s hlbokými výrezmi, ktorý bol vyrobený z materiálu, ktorý si zachováva pružnosť aj pri nízkych teplotách. Mráz spôsobuje, že guma tuhne a krehne, takže výber nesprávnej obuvi môže skončiť prasknutou podrážkou alebo zlomením kúskov behúňa. Ak plánujeme chodiť po ľade, požiadavkou bude obuv vhodná na nosenie mačiek.

Veľkosť

Turistická obuv má poskytovať pohodlie – to je ich základná úloha. Príliš tesná obuv bráni krvnému obehu, čo spôsobí nepohodlie pri dlhých cestách. Odporúča sa vyberať topánky približne o pol čísla väčšie. Prečo? Na turistiku do hôr zvyčajne nosíme hrubšie ponožky – vyhýbajte sa bavlne – nie je to však jediný dôvod. Pri chôdzi sa chodidlo prirodzene zväčšuje, čo v prípade tesnej obuvi môže spôsobiť odreniny. Nenechávajte si návštevu predajne na poslednú chvíľu, pretože výlet v nerozchodenej obuvi sa môže skončiť početnými pľuzgiermi. Turistické topánky sú tuhšie ako tenisky či mestské topánky a pred vyrazením do hôr by ste sa v nich mali niekoľkokrát prejsť – najlepšie v hrubých ponožkách, aby ste sa vyhli odreninám.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína