Plameniaka ružového zaradia do fauny Slovenska ako nový vtáčí druh

  • Príroda
  • 27. septembra 2022, 22:42

Na západnom Slovensku pri Trnave bol pozorovaný mladý jedinec plameniaka ružového, tento výskyt bude znamenať rozšírenie zoznamu vtáčích druhov, ktoré sa u nás vyskytli. Plameniak ružový bude zaradený do fauny Slovenska ako nový vtáčí druh.

Plameniak ružový bol opakovane pozorovaný v okolí Trnavy. (Autor: FB SOS/BirdLife Slovensko)

„V posledných dňoch bol opakovane pozorovaný v okolí Trnavy, ide o mladého, lietajúceho a samostatne fungujúceho jedinca. Podľa správania a označenia usudzujeme, že nejde o jedinca uniknutého zo zajatia,“ povedala Zuzana Lackovičová z trnavskej pobočky Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. „Najnovší záznam plameniaka prejde schválením Faunistickou komisiou SOS/BirdLife Slovensko a následne bude zaradený na zoznam vtákov, ktoré boli na Slovensku pozorované vo voľnej prírode,“ uviedol Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife.

„Plameniak ružový nebol zatiaľ zaradený do vtáčej fauny Slovenska, pretože ich pozorovania z druhej polovice 20. storočia boli v tom čase vyhodnotené ako pravdepodobné úniky zo zajatia pre nedostatok dokladov o výskyte a vzdialenosti, v ktorej sa vtedy plameniaky v Európe vyskytovali. Teraz je situácia iná. Z pozorovaní existuje viacero fotografií a videozáznamov. Plameniaky najbližšie hniezdia v severnom Taliansku, odkiaľ je zaletenie tohto jedinca pravdepodobné,“ doplnil Ridzoň.

Plameniaky ružové patria k najväčším plameniakom na svete, majú výšku až do 145 centimetrov. Ide o typické vtáky Stredomoria, kde žijú a hniezdia v pobrežných lagúnach. Plameniaky sa živia drobnými vodnými kôrovcami. Ružovú farbu dospelých jedincov spôsobujú pigmenty v ich potrave. Hniezdia v početných kolóniách, hniezda si stavajú ako kopčeky z blata alebo kamenia s kotlinkou pre vajíčka.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava