Nepodceňte jesenné prípravy na lyžiarsku sezónu

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 27. septembra 2022, 11:39

Pokiaľ si chcete v zime užiť lyžovačku v skvelej forme, pripravujte sa na ňu už teraz. Začnite posilňovať aspoň dva – tri mesiace pred zimnou sezónou, keďže lyžovanie si vyžaduje dobrú fyzickú kondíciu – výdrž a koordináciu, no aj koncentráciu a rovnováhu.

Tí, ktorí zimu vnímajú ako vítané obdobie na zimné športovanie, tešia sa na prvý sneh a na skvelú lyžovačku, tí určite vedia, že s pohybovým programom pred zimnou lyžiarskou sezónou treba začať najneskôr v septembri. Dobrá fyzická kondícia prispieva totiž nielen k prevencii zranení, ale aj k väčšej zábave na svahu. Ako sa pred zimnou sezónou dostať do formy?  

Základ je vo fyzickej kondícii  

Lyžovanie je fyzicky náročná aktivita, ktorá si vyžaduje dobrú kondíciu – pevné svaly, flexibilné kĺby a značnú výdrž, aby športovec bezpečne zvládol všetky úskalia, ktoré ho na svahu čakajú. Preto je dôležité pripraviť telo na zimné športy včas – zlepšiť svoj výkon a znížiť riziká zranení na minimum. Ako to dosiahnuť? Pravidelným cvičením – rýchla chôdza, beh, plávanie, loptové hry, jazda na koni, jazda na bicykli alebo jazda na kolieskových korčuliach prirodzene zvýšia rýchlosť, výkonnosť a vytrvalosť športovca. Ideálna doba tréningu je hodinu denne, štyrikrát alebo viackrát do týždňa. Koordináciu a rovnováhu možno trénovať aj v domácom prostredí či v telocvični – na pružnom lane a na fit lopte. Na špeciálne posilnenie určitých svalových skupín sú pre lyžiara vhodné tiež drepy, kľuky, brušáky a výpady.   

Lyžiarsky výstroj a oblečenie 

Na lyžovačke sa z bezpečnostných dôvodov treba vyhnúť zle nastavenému viazaniu, tupým hranám na lyžiach a iným chybám výstroja, ktoré by na svahu mohli spôsobiť nemalé komplikácie. S profesionálne nabrúsenými a navoskovanými lyžami sa lyžuje nielen ľahšie, ale najmä bezpečnejšie. Okrem odborného servisu však nezabudnite skontrolovať ani stav ostatných lyžiarskych doplnkov – lyžiarske prilby, okuliare a chrániče. Čo sa oblečenia týka, každý lyžiar potrebuje kvalitné lyžiarske nohavice a nepremokavú vetrovku. Skvelým tipom na spodné oblečenie pre športovca, ktorý praktikuje zimné športy, je termoprádlo a Northfinder mikiny. Mikiny z funkčných materiálov dobre zadržiavajú teplo a navyše sú aj priedušné. Pri lyžovaní sú však nenahraditeľné aj lyžiarske rukavice. Pri ich výbere ale treba dbať nielen na materiál a veľkosť, ale aj na pocit pohodlia. Prstové lyžiarske rukavice nebrzdia obratnosť rúk a palčiaky sú hrejivejšie. Trojprstové rukavice sú kombináciou oboch týchto výhod – lyžiarovi poskytnú vyšší komfort aj lepšiu funkčnosť.    

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína