Bylinkárka radí: Rumanček diskovitý aj proti chrípke

  • Bylinkárka radí
  • 27. septembra 2022, 22:43

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví rumanček diskovitý.

(Autor: Anne Burgess)

Rumanček diskovitý (Chamomilla suaveolens) je jednoročná bylinka s priamou, bohato rozkonárenou a husto olistenou byľou. Narastie do výšky až 70 centimetrov. Má perovito strihané listy, ktoré sú striedavé, sediace. Kvetné úbory rastú jednotlivo a majú žltozelenú farbu, kvetné lôžko je duté. Kvitne od apríla do júna. Plody sú nažky. Bylinka veľmi príjemne vonia.

Rumanček diskovitý pochádza zo Severnej Ameriky a východnej Ázie. U nás ho nájdeme pri okrajoch ciest, na dvoroch a na smetiskách. Tento druh rumančeka rastie v chladnejších oblastiach, kde nahradí rumanček kamilkový, ktorý tam nerastie. Rumanček diskovitý obsahuje liečivé látky, silicu, triesloviny, horčiny, glykozidy. Pomáha pri chrípkach, podporuje tvorbu potu, pri poruchách trávenia, pôsobí dezinfekčne a je vhodný proti nadúvaniu, navyše vypudzuje črevné parazity. Vhodný je i na vyplachovanie úst pri zápaloch ďasien a pri zápachu. Kúpeľ je vhodný proti kožným vyrážkam a mokvavým ekzémom. Rumanček diskovitý nemá protizápalový účinok, ale zato má dezinfekčný účinok.

Čaj z rumančeka diskovitého

Potrebujeme: 50 g sušených kvetných úborov rumančeka diskovitého, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL rumančeka zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Užívame dvakrát za deň. Keď celú čajovú zmes užijeme, spravíme si 14 dní prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný pri chrípkach, podporuje tvorbu potu, pri poruchách trávenia, pôsobí dezinfekčne a je vhodný proti nadúvaniu, navyše vypudzuje črevné parazity.

Kloktadlo

Potrebujeme: 20 g čerstvých alebo sušených kvetných úborov rumančeka diskovitého, 1/2 l vody

Postup: Rumanček vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme prikryté 20 minút. Ďalších 20 minút lúhujeme a precedíme. Kloktáme počas dňa alebo v ústach premiešavame pri zápaloch ďasien a pri zápachu.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo sušených kvetných úborov rumančeka diskovitého, 3 l vody

Postup: Kvety vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme prikryté 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ sa robí trikrát do týždňa alebo podľa potreby. Je vhodný proti kožným vyrážkam a mokvavým ekzémom.

Masť

Potrebujeme: 150 g čerstvých kvetných úborov rumančeka diskovitého, 1/2 kg bravčovej masti, 10 g včelieho vosku

Postup: Kvetné úbory vhodíme do hrnca, kde je bravčová masť a včelí vosk. Privedieme do varu, stíšime ohník a za občasného miešania pražíme 20 minút. Potom prikryjeme a lúhujeme. Po 24 hodinách mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do vhodných pohárikov alebo nádobiek. Keď masť vychladne, odložíme ju do chladničky. Potierame kožné vyrážky a mokvavý ekzém.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín