Sezónnosť ponechajte módnym salónom: Ako si vybrať správny luster do obývačky a spálne?

  • Inzercia
  • 26. septembra 2022, 15:48

Pri výbere lustra do obývačky alebo spálne nezabudnite na jedno zo základných pravidiel interiérových architektov: CTA. Čo táto skratka znamená a ako tento princíp rozširuje vaše možnosti?

Ilustr. foto © svietidla24.sk

Lustre odnepamäti dirigujú atmosféru interiéru. Nemôžete od nich žiadať, aby zvládali aj všetky party „svetelného orchestra“ až po triangel.

Pri koncipovaní osvetlenia obývačky – bez ohľadu na to, či je jej súčasťou stolovacia zóna – harmonicky zapojte podporné zdroje v zmysle spomenutej zásady CTA. Pozostáva z prvkov Central – hlavné svietidlo, Task – pracovné, Ambient – dekoračné.

BEZ PODPORY TO NIE JE ONO

Vďaka premyslene a dôsledne aplikovanému CTA môžete pri výbere lustra bez obmedzení uplatniť svoj vkus, rešpektovať štýl interiéru, zužitkovať moderné doplnkové funkcie.

Po pracovných a dekoračných svietidlách siahame z dôvodu, aby farebne, tvarovo a materiálovo atraktívny luster nemusel v rozľahlom priestore suplovať v úlohách, na ktoré nie je predurčený.

Na svetelné saturovanie čitateľského kútika s kreslom, umeleckého artefaktu na poličke či terária zabudovaného do nábytkovej zostavy slúžia nástenné svietidlá, stojacie a stolné lampy, spoty, podsvietenia diódovými pásikmi.

BONUSOVÉ KONŠTRUKČNÉ BENEFITY

Dizajnový luster v obývačke je dominantou osvetlenia príbytku. Sezónnosť v tomto prípade ponechajte módnym salónom. Voľba honosného svietidla do najreprezentatívnejšej miestnosti v dome či byte je záležitosť na roky.

Nezabúdajte, že samotné svietidlo je v podstate len nosič. Toto konštatovanie pritom nemá negatívnu konotáciu.

Naopak, pri zadovažovaní lustra stačí prihliadať na jeho bonusové konštrukčné vlastnosti a benefity: variabilitu zaclonenia zdroja tienidlom, vertikálnu polohovateľnosť, najmä však stmievateľnosť, respektíve rôzne režimy svietenia určované prostredníctvom starosvetského spínača či futuristickej aplikácie.

ODHALENÉ SVETELNÉ ZDROJE

Ak luster nemá integrované zdroje, s čím sa pri enormnej životnosti LED žiaroviek občas stretnete, úplne podľa individuálnych preferencií si môžete dodatočne stanoviť úroveň svetelného toku, chromatickú teplotu, uhol rozptylu či index podania farieb. Stačí si nájsť vyhovujúce žiarovky.

Silným trendom pri lustroch, z ktorého sa stáva trvalka, sú minimalistické svietidlá s čiastočne či úplne odhalenými žiarovkami, zväčša filamentovými. Zoradené do závesných systémov svojou robustnosťou i teplým žltkastým svetlom pod 3 000 kelvinov evokujú volfrámové predchodkyne, v skutočnosti však ponúkajú početné výhody „lediek“.

Svietidlá s filamentovými LED žiarovkami sa zároveň dajú vnímať ako odkaz na krištáľové lustre s imitáciami pradávnych sviečok: akurát chýba obklopenie sklíčkami a ubudla nevyhnutnosť symetrického usporiadania.

OVLÁDANIE SPOD PERINY

Spálňa je v zmysle osvetlenia asi najparadoxnejšou miestnosťou v domácnosti: trávime v nej najviac času, ale najmenej svietime. Platí to aj po zriadení šatníka, kozmetického zákutia, ba improvizovaného home officu.

Dominantou napriek všetkému zostáva posteľ. Vôbec to neznamená, že sa v spálni musíte brániť napríklad vintage lustrom a najmä pri nižších stropoch ich nahrádzať prisadenými alebo zapustenými svietidlami. Pri ich inštalovaní priamo nad lôžko však myslite na tzv. podchodovú výšku.

Akceptovateľným trikom, ktorý však tiež treba zavŕšiť doplnkovými zdrojmi, je umiestnenie centrálneho svietidla mimo ťažiska miestnosti podľa rozloženia mobiliára.

Vzhľadom na dôležitosť komfortu v spálni pravdepodobne oceníte moderné svietidlá so smart systémom na diaľkové ovládanie. Vďaka tejto vymoženosti môžete osvetlenie pohodlne regulovať spod periny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína