Prekrásne záhony sa vynímajú aj po lete

Niektoré samosprávy skrášľujú svoje najnavštevovanejšie ulice a pešie zóny kvetinovými inštaláciami zavesenými na verejnom osvetlení, iné sa venujú len tradičným záhonom. Piešťanské centrum už niekoľko ostatných liet skrášľujú pútavé inštalácie v kvetináčoch. Domáci ani turisti ich zaiste neprehliadnu.

V tomto roku je v nádobách dominantná rastlina Canna. (Autor: am)

Tento rok sa vkusná dekorácia vďaka svojmu vzrastu stala naozaj dominantným prvkom na pešej zóne. Zaujímalo nás teda, ako sa stredisku verejnej zelene, ktorého tímu šéfuje Stanislav Verchola, podarilo dopestovať takéto rastliny. Ako nám vedúci zelene prezradil, v nádobách sú vysadené zmesi letničiek dopestované v skleníkovom hospodárstve Služieb mesta Piešťany, a to prevažne z výsevu alebo z predpestovaných malých sadeníc, ktoré záhradníci nakupujú ako polotovar. „Keďže sú to letničky, všetky majú rady plné osvetlenie, dostatok závlahy, nie však premokrený substrát, a humóznu, dobre vyživenú pôdu. Na vylepšenie substrátu používame aj hydroabsorbenty a pôdne kondicionéry,“ vysvetlil Verchola.

Ak by ste si podobnú inštaláciu chceli vyrobiť aj doma, siahnite po týchto letničkách – Plectranthus coleoides, Salvia farinacea, Senecio silverdust, Pelargonium peltatum, Coleus x hybrida, Verbena, Argyranthemum frutescens, Ipomea batatas a hľuzovitá trvalka Canna indica. Tieto typy sú totiž v kvetináčoch nasadené v prevažnej miere. „Tento rok je v nádobách ešte viac ako po minulé roky dominantná Canna, ktorej výška závisí od zvoleného druhu a odrody. Tie sa líšia celkovým vzrastom, farbou kvetov aj listov,“ priblížil Verchola. Podľa šéfa zelene je v starostlivosti dôležitá pravidelná zálievka a hnojenie rastlín a všetky tieto rastliny sú vhodné na výsadbu záhonov i do nádob. Ak sa preto rozhodnete dať si ich do záhradky, môžete si umiestnenie prispôsobiť. 

Všetky druhy použité pri výsadbách v nádobách boli na predaj aj v skleníkovom hospodárstve na Vrbovskej ceste a v predajni kvetov na Bratislavskej ceste. Každoročne tam v jarných mesiacoch nájdete množstvo typov rastlín. Preto na záver – ak sa vám zapáči niektorý z mestských záhonov a radi by ste čosi podobné zrealizovali aj u seba, vedzte, že s vysokou pravdepodobnosťou zoženiete tieto rastliny buď v skleníkovom hospodárstve, alebo v inom záhradníctve. Nepoškodzujte záhony ničením a vyberaním rastlín, pretože patria všetkým. Rovnako pracovníci zelene žiadajú, aby ste ich neznečisťovali odpadkami, ktoré často medzi rastlinami nachádzajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava