Púpava – zázračné žlté slniečko aj proti rakovine

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda / Kraj / Spravodajstvo / Blogy
  • 23. septembra 2022, 07:13
  • Autor:vd

Po výdatných dažďoch sa opäť darí aj rastlinám. V týchto dňoch môžete aj keď už nie v takom množstve ako na jar, natrafiť na púpavu lekársku.
Máte problémy so zažívaním? Bojujete s rakovinou? Trápi vás únava či cukrovka? Ak áno, skúste si natrhať za hrsť púpavy. Môžete si vziať i rýľ a vykopať ju aj s koreňmi. Púpava je liečivá celá – kvet, listy, byľ i koreň.


Púpava je liečivá celá – kvet, listy, byľ i koreň. (Autor: vd)

„Každý záhradkár vie, že zbaviť sa púpavy je veľký problém. Ale až sa nám to raz podarí, potom nám bude beda,“ prízvukuje bylinkárka z Vrbového, Anna Kopáčová. Už starí Gréci si púpavovým mliekom potierali škvrny na koži, používali ho aj proti pehám a zápalom očí.
„Už zjari zbieram listy, ktoré používam na šalát. Horká chuť púpavy ju predurčuje na liečenie chorôb tráviaceho traktu. Tým, že dodáva telu potrebné vitamíny, zaháňa i jarnú únavu. Podnecuje činnosť životne dôležitých žliaz, podporuje správnu funkciu pečene, žlčníka, obličiek, čriev, srdca i pankresu. Podporuje tvorbu novej krvi, napomáha pri liečbe cukrovky,“ hovorí A. Kopáčová. Púpava má močopudné i protirakovinové vlastnosti, napomáha vylučovaniu žlče, detoxikuje pečeň, je účinná pri alergiách, znižuje cholesterol v krvi.
Bylinkárka odporúča ľuďom, ktorí trpia niektorým zo spomínaných problémov, šesťtýždňovú kúru. Počas kúry treba denne skonzumovať niekoľko čerstvo odtrhnutých stoniek alebo lístkov púpavy. Na prepláchnutie močových orgánov treba vypiť liter čaju z púpavy. Netreba sa obávať, táto rastlina nemá žiadne nepriaznivé účinky. Opatrne by však s ňou mali zaobchádzať tehotné ženy.
Púpavu lekársku skúmajú aj vedci. Podľa istého amerického výskumu je koreň púpav pri ničení rakovinových buniek účinnejší ako chemoterapia. Dokáže totiž kompletne usmrtiť rakovinové bunky bez toho, aby poškodil tie zdravé.

RECEPTY
■ Púpavový ocot:
Desať kvetov a dvadsať listov púpavy dáme do litrového pohára a zalejeme vínnym octom. Dobre uzavrieme a 12 dní lúhujeme na slnečnom mieste. Každý deň pohár pretrasieme. Potom precedíme a znova tam vložíme čerstvé kvety a lístky na 12 dní. Znovu lúhujeme. Nakoniec precedíme. Púpavový ocot používame do kúpeľa. Tonikum čistí pokožku a pomáha na kožné problémy.

■ Púpavový sirup:
Dvesto kvetov púpavy vložíme do väčšej nádoby, zalejeme 1,5 litrom vody, necháme 24 hodín lúhovať.
Cez handričku dobre precedíme, pridáme dva umyté pokrájané citróny bez zrniečok a 1,5 kg cukru. Za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Ešte teplý sirup naplníme do čistých fľašiek, ktoré dobre uzavrieme a uschováme na chladnom a tmavom mieste. Sirup je dobrý pri nachladnutí a pomáha pri trávení.

■ Čaj na odvodnenie:
20 gramov púpavy lekárskej zabaríme štvrť litrom vriacej vody. Lúhujeme desať minút, precedíme a užívame trikrát denne vždy čerstvo urobené.

■ Púpavový čaj proti rakovine zo sušeného pomletého i čerstvého nakrájaného koreňa:

Približne 1 až 2 čajové lyžičky koreňa (podľa chuti a závažnosti ochorenia) zalejte 2,5 dl vriacej vody a nechajte vylúhovať približne 15 minút. Čaj pite dva až trikrát denne, najlepšie pred jedlom. Užíva sa niekoľko mesiacov. Niektoré zdroje uvádzajú, že aj listy púpavy majú určité protirakovinové účinky. Pre prípravu čaju preto môžete zvážiť použitie zmesi koreňa a listov.

 

A potom si môžete uvariť napríklad takýto púpavový med ako si ho doma pripravila Vrbovčanka Peťka.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava