Máte doma malého školáka?

  • Inzercia
  • 22. septembra 2022, 11:01

Školákov a ich rodičov vždy na začiatku školského roka čakajú náročnejšie dni, plné nových povinností. Preto september býva v mnohých rodinách pomerne namáhavým a vyčerpávajúcim mesiacom. No aj zahájenie školskej dochádzky si každá rodina môže uľahčiť – tu sú naše tipy.

(Autor: dreamstime.com)

Začiatok školskej dochádzky dieťaťa dá zvyčajne poriadne zabrať celej rodine. Pre rodičov, ktorí majú doma prváka, býva september mesiacom plným zmien. Je toho veľa, čo treba zariadiť, vybaviť a nakúpiť. Ide predsa o veľkú vec – zo škôlkara sa stáva žiak. Do činností v súvislosti s nástupom detí do školy, by sa však rodičia mali pustiť s chuťou a s radosťou, aby adaptácia na nové školské prostredie nespôsobovala v rodine stres. Vtedy budú určite spokojnejší rodičia aj ich ratolesti a všetko spoločne im pôjde ľahšie.       

Na čo nezabudnúť pri nákupoch

Čo potrebuje dieťa v septembri do školy? Dieťa potrebuje okrem školskej tašky aj peračník, perá, ceruzky, gumu, strúhadlo, vodové farby, štetce, výkresy, nožnice, zošity a poznámkové bloky. Čo sa hygienického vrecúška týka, to má obsahovať hygienické vreckovky, toaletný papier, vlhčené obrúsky, hrebeň, mydlo a uterák. Vhodná je tiež pleťová kozmetika – detský krém. Na telesnú výchovu školopovinné dieťa potrebuje cvičky alebo tenisky, ponožky, tepláky, tričká a vrecko na úbor. Okrem školských papúč na prezúvanie v septembri žiak potrebuje aj iné detské oblečenie – obvykle viacero nohavíc, tričiek, pulóvrov a svetrov. Školská desiata školopovinného dieťaťa má byť nutrične vyvážená a zdravá. Dobrý základ desiaty tvorí celozrnné pečivo a domáca paštéta s čerstvou zeleninou. Chýbať by nemalo ani sezónne ovocie a nesladený nápoj.  

Pravidelný režim a dobré návyky

Okolnosti ohľadom nástupu dieťaťa do školy sú v každej rodine individuálne a stáva sa aj to, že nie vždy ide všetko bez problémov. Preto by rodičia mali byť svojmu dieťaťu oporou. Ako dieťaťu pomôcť dostať sa čo najľahšie do školskej rutiny? Veľmi dôležité sú pevné režimové návyky – ranné vstávanie, hygiena, raňajkovanie a odchod do školy, oddych po návrate zo školy, učenie, večera, hygiena a zaspávanie vždy v rovnakú hodinu. Dobre naplánovaný denný režim, ktorý rešpektuje vekové osobitosti detí, je primeranou zárukou dobrej adaptácie detí na nové školské prostredie. Ak máte úprimný záujem pomôcť svojmu potomkovi dostať sa do školskej rutiny čo najľahšie, nepodceňte rovnováhu medzi povinnosťami a oddychom. Pokiaľ má dieťa zo školy príliš veľký stres, stav treba riešiť s pedagógmi či so školským psychológom. Každý problém však potrebuje konštruktívne riešenie, ktorému nechýba láskavosť a trpezlivosť všetkých zúčastnených.      

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila