Na huby choďte radšej s mobilom

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2022, 23:02

Fotografie s prekypujúcimi košíkmi húb zaplnili sociálne siete a navnadili na hubárčenie aj tých menej zdatných. Orientácia v lese si však vyžaduje dobrú znalosť prostredia a aj určité opatrenia, s ktorými treba dopredu počítať. Policajti teda zhrnuli niekoľko užitočných rád, ktoré môžu pomôcť aj hubárom – začiatočníkom, aby boli ich lesné zážitky oddychom, a nie stresom.

(Autor: FB Iveta Pántiková)

Prvou z vecí, ktorá vo významnej miere dokáže pomôcť k vypátraniu nezvestného, je mobilný telefón. Preto polícia apeluje na hubárov a osoby pohybujúce sa v lese, aby nosili so sebou mobily s dostatočnou kapacitou batérie. Pomocou lokalizácie telefónu existuje vyššia pravdepodobnosť, že policajti dokážu osobu vypátrať.

Ak máte v mobile stiahnuté aplikácie s mapami, ktoré fungujú aj offline, teda bez pripojenia na internet, z lesa sa dostanete veľmi ľahko. Okrem samotnej mapy a zobrazenia aktuálnej pozície používateľa podľa GPS poskytujú aplikácie aj nahrávanie prejdenej trasy.

Pred samotným vstupom do lesa odporúčame návštevníkom, aby si vybrali taký terén, ktorý sú schopní zvládnuť vzhľadom k svojim fyzickým schopnostiam. Veľmi dôležité je, aby pred odchodom do lesa oznámili svojim blízkym lokalitu, v ktorej sa budú zdržiavať.

Ak sa hubári či návštevníci lesa presúvajú motorovými vozidlami, polícia odporúča nenechávať v zaparkovaných autách žiadne cenné veci, ktoré by mohli prilákať záujem zlodejov. Parkovať je, samozrejme, možné len na dovolených miestach.

Policajti hubárom odporúčajú pohyb v lese minimálne vo dvojici, pričom aspoň jedna osoba by mala mať dobré orientačné schopnosti.

Chladné počasie si taktiež od hubárov vyžaduje primerane teplé oblečenie či oblečenie do dažďa, vrátane vyhovujúcej pevnej obuvi, ktoré môže byť v prípade, ak sa stratíte, život zachraňujúce. Medzi odporúčané súčasti odevu patria reflexné prvky či batoh s teplým nápojom. Nemenej dôležitou výbavou, najmä ak ideme hubárčiť do menej známych lokalít, je kompas.

KRPZ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav