Kolagén – týmto mýtom neverte

  • Inzercia
  • 21. septembra 2022, 14:00

Kolagén je veľmi potrebná bielkovina, ktorá tvorí základ našich kostí a iných spojív. Kolagén môžete kúpiť vo forme tabletiek, či práškov. Aké sú najčastejšie mýty, s ktorými sa bežne stretávame? Je kolagén skutočne taký dôležitý a mali by sme si ho dopĺňať?

Zdroj obrázku: Tenzen / Shutterstock.com

Čím je telo staršie, tým postupne stráca schopnosť formovať rôzne látky v tele. Klesá aj tvorba kolagénu, ktorý je dôležité pre samotný pohyb. Ak telo nemá dostatok kolagénu, prejaví sa to nielen na kostiach a kĺboch ale aj na padajúcich vlasoch či lámajúcich sa nechtoch.

O kolagéne kolujú rôzne články, v ktorých sa častokrát dočítate rôzne nepravdy a mýty. Ktorým by ste určite veriť nemali?

Mladý človek kolagén nepotrebuje

Takmer každá žena spozoruje približne okolo tridsiatky známky prvých vrások na tvári. Muži naopak zisťujú, že už nedokážu športovať tak ako predtým, lebo im začína praskať v kĺboch. Čím je človek starší, tým sa mu tvorí v tele menej a menej kolagénu.

Môžeme preto povedať, že aj mladý človek, ktorý si chce udržať pevnú pokožku a chce aj naďalej športovať, by mal kolagén dopĺňať. O účinkoch rôznych kolagénov sa dočítate aj na stránke Zeenworld.

Existuje len jeden kolagén

Nie je to pravda. Kolagénov existuje hneď niekoľko. Sú rozdelené do skupín podľa svojho účinku. Ak vás trápia bolesti kĺbov a máte pocit, že už sa nedokážete hýbať tak ako predtým, môžete vyskúšať kolagén typu II. Naopak, ak skôr pociťujete zmeny na pokožke či vypadávanie vlasov, môžete vyskúšať doplnok, ktorý bude obsahovať kolagén typu I.

Botox namiesto kolagénu

Samozrejme, že vrásky a tvár vám vyhladí lepšie botoxová kúra ako užívanie kolagénu. Avšak, pôsobenie botoxu je krátkodobé, po určitej dobe musíte jeho aplikáciu podstúpiť znovu. Kolagén vám vrásky zo dňa na deň nevyhladí, avšak ide o dlhotrvajúcu kúru, ktorá prispieva k pomalšej tvorbe vrások a k celkovému zdraviu pleti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj