Téme extrémneho nárastu cien energií sa bude venovať i mestské zastupiteľstvo

Mestské zastupiteľstvo sa spolu s vedením piešťanskej radnice stretne vo štvrtok 22. septembra v mestskej knižnici na svojom poslednom oficiálnom rokovaní v tomto volebnom období. V rámci neho je pripravený aj bod, ktorým chce vedenie mesta reagovať na energetickú krízu. Tá vypukla v dôsledku útoku Ruska na Ukrajinu, ale najmä ako dôsledok vydierania Ruskej federácie odstavovaním energetických zdrojov, ktoré mali štáty Európskej únie riadne zazmluvnené a riadne ich uhrádzali.

Piešťanskí poslanci budú riešiť i dopady energetickej krízy. (Autor: pror)

Na prudký nárast energií musia reagovať i samosprávy. Piešťanská radnica preto do zastupiteľstva predkladá návrh zmien rozpočtu na rok 2022, ktorý by vraj mal prudký nárast cien energií riešiť.

Z dôvodu kritickej situácie s cenami energií a na základe podnetov z viacerých miest Únia miest Slovenska oslovila ministerstvo financií so žiadosťou o usmernenie k možnostiam použitia rezervného fondu v rámci súčasne platnej legislatívy.

„Na základe odpovede z Ministerstva financií SR a preto, že považujeme vývoj cien energií za mimoriadnu okolnosť, navrhujeme nasledovnú zmenu Programového rozpočtu a použitie prostriedkov rezervného fondu,“ píše v dôvodovej správe predkladaného materiálu piešťanská radnica.Tá pred poslancov predkladá návrh na zriadenie novej kapitoly rozpočtu mesta, ktorá bude určená na sanovanie deficitu mesta a mestských rozpočtových organizácií vzniknutých v dôsledku energetickej krízy. Vznikne tak nová rozpočtová kapitola, ktorá ponesie názov Mimoriadna situácia energetická kríza na úhradu médií zaradených v jednotlivých programoch rozpočtu mesta Piešťany na rok 2022 a v nej bude nateraz vyčlenená suma 176 700 eur.

Či to bude postačovať, ukážu už najbližšie mesiace, keď sa začne vykurovacia sezóna, ale i obdobie, keď je potrebné viac hodín počas jednotlivých dní svietiť. Zásadné riešenie pre výšku účtov za energie však nemajú v rukách samosprávy, ale štát a Európska únia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava