4 tipy, ako udržiavať koberec čistý

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 20. septembra 2022, 14:09

Radosť z nového koberca, ktorý chcete vlastniť dlhé roky je vždy veľká. Avšak pominie, akonáhle na ňom začnete badať prvé známky nečistoty. Aby váš koberec vydržal čo najdlhšie, je potrebné sa o neho patrične starať. Ako predĺžite jeho dokonalý vzhľad? Tomu sa už venujeme priamo v článku.

Vysávanie

Vedeli ste, že koberec by ste mali správne vysávať aspoň jedenkrát týždenne? Ak máte malé deti alebo domácich miláčikov tak dokonca ešte častejšie. Kobercom neublížujú vaše chodidlá, ani to, že na ňom sedíte. Najviac mu škodia drobné kamienky, prach a piesok.

Vysávaním znižujete šancu, že sa koberec rýchlo opotrebuje. Takto vám vydrží dlhšie čistý a zároveň ako nový. Ak ste sa rozhodli pre malý koberček, nemusíte ťahať veľký vysávač. Stačí aj malý, príručný, ktorý vysaje dané miesto. Pri veľkom koberci je potrebný veľký vysávač.

Čistenie za pomoci pary

Pravidelne vysávanie koberca je životu dôležité, aspoň pre život samotného koberca. To však nestačí. Ak ho chcete udržiavať aj naďalej vo forme, je dôležité ho raz za rok vyčistiť pomocou pary. V čom je lepšie ako klasické vysávanie?

Pomocou parného čističa dokážete vyčistiť aj vnútro koberca. Preniká hlboko do vlákien koberca a vykoná ešte dôkladnejšie čistenie ako vysávač. Koniec koncov, je potrebné ho vykonávať len raz za rok. To určite zvládnete, napríklad pri jarnom upratovaní.

Správna obuv

Ak nežijete v Amerike, táto časť by vás trápiť nemala. Tam majú vo zvyku chodiť ešte aj do postele v topánkach. Ak to náhodou praktizujete aj vy, ubližuje svojmu kobercu. Dokonca aj keď nosíte papuče, v ktorých občas vybehnete von. 

Preto by vám koberce nemali slúžiť ako rohožka. Dokonca ich dokážete poškodiť tým, že budú v jednej izbe s morskými prasiatkami či škrečkami. Keďže potrebujú piliny, to sa ľahko roznáša a časom zašpiní a zafarbí koberec. 

Ochrana koberca

Akonáhle dočítate tento bod, poviete si, čo je toto za nonsens. Avšak, krásne koberce, ktoré sú chránené rohožkou, vydržia ešte dlhšie. Stačí, keď je koberec cez celú izbu ale podložka len na mieste, kde je predmet, ktorý mu môže uškodiť, napríklad kancelárska stolička.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila