Náučný pobyt gymnazistov v írskom Dubline

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany
  • 18. septembra 2022, 23:02

Očarená a plná nových zážitkov sa bilingválna trieda 3. B Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch vrátila v druhej polovici júla z pobytu v Dubline, ktorého sa zúčastnila vďaka európskemu programu Erasmus+.

Piešťanskí gymnazisti a lektori v posledný deň pobytu v Dubline. (Autor: archív GPdC)

Hoci už celé Slovensko dovolenkovalo alebo sa pripravovalo na dovolenky v letných destináciách, neodradilo nás to od vycestovania na chladný írsky ostrov, ktorý nám ponúkol možnosť spoznať tamojšiu kultúru a zdokonaliť sa v komunikácii v anglickom jazyku.

Už pri prvom pohľade na krajinu a dlhé pláže viditeľné z lietadla v ranných hodinách sme si zamilovali ostrov, ktorý sme mali nasledujúcich 14 dní spoznávať. Hneď po príchode sme sa taxíkmi presunuli do internátu v obytnej zóne hlavného mesta, s dobrou dostupnosťou na univerzitu a do centra. V našom ubytovaní sme však neboli sami. Stretli sme tam študentov zo Španielska, s ktorými sme si vymenili poznatky o Írsku a našich krajinách.

Mesto sme spoznávali so sprievodkyňou v uliciach, ale aj v interaktívnych múzeách, ako napríklad Museum Dublinia zamerané na Vikingov a stredovek či EPIC Museum o imigrácii írskych obyvateľov počas veľkého hladomoru.

Nezostali sme však len v Dubline. Jedného dňa skoro ráno sme sa autobusom vydali na cestu do stredovekého mesta Kilkenny. Ohúrilo nás zachovanými kostolmi a katedrálami z 12. až 13. storočia. Od našej sprievodkyne sme sa dozvedeli mnoho úžasných informácií o obyvateľstve, geografii či histórii krajiny na tzv. Smaragdovom ostrove. Popoludní sme sa vydali naspäť, avšak so zastávkou v pohorí Wicklow

Mountains a v kláštornom mieste Glendalough. Okrem ruín osídlenia zo 6. storočia sme obdivovali nádhernú zelenastú prírodu okolo nás.

Okolie Dublinu, miesta ako Bray s vyhliadkovou vežou a hrad Malahide s nádherne upravenými záhradami, sme spoznávali najmä vďaka prímestskej železnici DART (Dublin Area Rapid Transit) a dvojposchodovým autobusom TFI (Transport for Ireland).

Vyučovanie anglického jazyka, írskeho slangu a kultúry na Dublin City University bolo vedené hravou a poznávacou formou, ktorú si študenti ihneď zamilovali. Lektori Conor M´Grath a Cathal O´Riordan sa snažili priblížiť nám aj praktické vedomosti, ktoré sme hneď v uliciach Dublinu vyskúšali.

Výlet nám poskytol možnosť spoznať kultúru na ostrove, na ktorý by sme sa inak mnohí nedostali. Pomocou náučného pobytu sme sa mohli zdokonaliť v komunikácii v anglickom jazyku nielen s lektormi, ale aj v praxi – v meste, obchodoch, múzeách, parkoch a iných inštitúciách.

Na zážitky z Írska bilingválna trieda z piešťanského gymnázia nikdy nezabudne.

Oliver Ján Tremboš, študent Gymnázia Pierra de Coubertina

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel