Ako zariadiť detskú izbu čo najlepšie

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 16. septembra 2022, 09:56

Detská izba má byť odrazom osobnosti dieťaťa, ktoré v nej vyrastá. Priestor, ktorý mladého človeka formuje, má byť priestranný, účelne zariadený, farebne vyvážený a hravý – dieťaťu má poskytnúť pohodlie v každom smere.

Do detskej izby je vhodné vyberať nábytok a bytové doplnky z prírodných materiálov. Základom bezpečnej detskej izby je stabilný nábytok, bez ostrých hrán a sklenených výplní. Vyhnúť sa treba nielen výrobkom zo skla, ale aj výrobkom z ostatných krehkých materiálov, ktoré sú ľahko rozbitné.

Farebný a materiálový súlad

V detskej izbe uprednostnite farby, ktoré vyvolajú pozitívne emócie. Vyhnite sa krikľavým odtieňom a príliš pestrým kombináciám, ktoré pôsobia chaoticky. Vhodné sú jemné farby a tlmené odtiene, hlavne na stenách a podlahe. Ideálnou podlahovou krytinou do detskej izby sú drevené parkety. Okrem toho, že sú ekologické, sú tiež výborný tepelný a zvukový izolant. Čo sa dekorácií týka, či zvolíte umelé kytice alebo živú zeleň v kvetináčoch, kvety podporia príjemnú atmosféru a harmóniu prostredia. No deťom treba voliť premyslene aj textílie – záclony, závesy, koberce a posteľnú bielizeň. Ideálna posteľná bielizeň je taká, ktorá je šetrná k detskej pokožke. Medzi TOP materiály do detskej izby patrí bavlna, ľan, flanel a froté.

Veľkorysé úložné priestory

Aby sa v detskej izbe dal poriadok udržiavať čo najjednoduchšie, pri zariaďovaní dbajte na dostatočne veľké úložné priestory. Správne navrhnuté vstavané skrine dokážu zázraky, ak disponujú praktickým členením a vhodným vnútorným vybavením. Vtedy stačí len určiť, ktoré poličky budú slúžiť na školské oblečenie, ktoré na domáce oblečenie a detské pyžamá. Klasické šatníkové skrine sú k dispozícii vo viacerých variantoch – od najmenších jednokrídlových, až po najväčšie trojkrídlové kusy. A nie zriedka sú vybavené aj praktickými nadstavcami, ktoré úložný priestor ešte zväčšujú. Do nadstavcov je možné ukladať rôzne sezónne športové náradie, nafukovačky, detský stan či bivak – všetky veci, ktoré sa nepoužívajú celoročne.     

Bezpečnosť nadovšetko

V detskej izbe nemožno pri zariaďovaní zabúdať na bezpečnosť, ktorá v tejto miestnosti zohráva dôležitú úlohu. Je potrebné dbať nielen na bezpečnosť herných prvkov, ale aj nábytku. V prípade skríň je nevyhnutné, aby sa ľahko otvárali nielen zvonka, ale aj zvnútra. Všetok nábytok v detskej izbe má mať oblé hrany a z akýchkoľvek skriniek či truhlíc je pri celkom malých deťoch potrebné odstrániť aj kovanie. Potenciálnym rizikom sú tiež poličky, ktoré je nutné k stene dostatočne kvalitne upevniť.    

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav