Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je pondelok 12. septembra. Meniny má Mária, Marlena.

Foto: am

Ženské meno Mária má hebrejský pôvod a voľný preklad znie „milovaná bohom“. Toto novozákonné biblické meno patrí na Slovensku medzi časté. Nositeľky oslovujeme prevažne Maja, Majka, Mia, Mara.

Dominantnými vlastnosťami týchto žien je vôľa, citlivosť, mravnosť a aktívnosť. Svoj nesúhlas dokážu dať dôrazne najavo. Márie sú rozhodné, priateľské a majú v sebe výrazný dynamizmus, ktorý z nich vyžaruje a zasahuje všetkých v ich blízkosti. Zvyčajne sú veľmi dobré študentky, obľubujú hlavne klasické štúdium. Priťahuje ich povolanie, kde treba odovzdávať veľa zo seba. Stávajú sa z nich dobré lekárky, ošetrovateľky, učiteľky. Márie zaujíma aj všetko, čo sa týka sociálnej oblasti. Najlepšie sa však cítia v úlohe matky.

Majú veľkú vitalitu a pevné zdravie. Stravou by si mali dopĺňať najmä vitamíny skupiny B a draslík. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová, modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a palina, kamene jaspis a nefrit.

Známe osobnosti s menom Mária:

Panna Mária– podľa kresťanskej viery matka Ježiša Krista

Mária Rázusová Martáková – slovenská spisovateľka

Mária Kráľovičová – slovenská herečka, od roku 1948 pôsobí v Slovenskom národnom divadle

Mária Havranová – herečka

V psom kalendári oslavuje meniny Airin, Kim.

Hudobný kalendár

1888 – narodil sa Maurice Chevalier (Paríž), spevák, herec a zabávač. Svoju spevácku dráhu začínal v trinástich rokoch v parížskych kaviarňach ako imitátor spevákov. Účinkoval aj v divadle v detských úlohách muzikálov. Od roku 1915 bol hviezdou Casina de Paris, kde vystupoval v tej dobe hlavne pre britských a amerických vojakov. Jeho žánrom bol jazz a ragtime, v roku 1917 podnikol prvé turné po Spojených štátoch. Hral v operetách a muzikáloch. Zomrel 1. januára 1972 v Paríži vo veku 83 rokov.

1944 – narodil sa Barry White (rodený Barrence Eugene Carter, Galveston, Texas, USA), spevák, skladateľ, producent aj klavirista. Od mala žil v Los Angeles, kde sa presťahoval aj s rodinou. Ako väčšina černošských spevákov, aj on začínal so spevom v kostolnom zbore. Popri tom sa naučil hrať aj na viacerých hudobných nástrojoch. Jeho prvou skupinou, v ktorej účinkoval, bola rhythm & bluesová formácia The Upfronts. Na profesionálnu hudobnú scénu vstúpil v roku 1965. V roku 1968 bol pri sformovaní vokálnej skupiny Love Unlimited. Založil aj vlastný, 40 členný Love Unlimited Orchestra. V roku 1972 vydal prvý album I’ve Got So Much To Give. V americkej hitparáde mal 16 skladieb, hitmi boli Can’t Get Enough Of Your Love, Babe v auguste 1974 a You’re The First, The Last, My Everything v novembri 1974. Na svojom konte mal skoro tridsiatku vydaných albumov a kompilácií. Zomrel 4. júla 2003 vo veku 58 rokov v Los Angeles.

1944 – narodil sa Colin Young (Barbados, Západná India), spevák skupiny Foundations, nahradil v nej v roku 1968 Clema Curtisa. Táto formácia vznikla v januári 1967 pri jednom stretnutí muzikantov v londýnskej kaviarni na základe inzerátu v hudobnom týždenníku Melody Maker. Zišli sa v nej okrem domácich hráčov aj muzikanti z Jamajky, Trinidadu a Srí Lanky, spevák Clem Curtis skúšal šťastie predtým aj ako boxer. Rozhlasovú premiéru absolvovali na stanici BBC v programe Radio 1. V roku 1967 vydali debutový album From The Foundations. Počas štvorročného pôsobenia mali v anglickom rebríčku päť skladieb, najväčším hitom boli piesne Baby, Now That I’ve Found You, v novembri 1967 na prvom mieste hitparády a Build Me Up Buttercup, v decembri 1968 na druhom mieste. Rozišli sa v roku 1970, do svojho rozchodu vydali štyri albumy.

1946 – narodila sa Martha Elefteriadu (Bulkes, bývalá Juhoslávia), speváčka, staršia z dvojice sestier Martha a Tena. Maturovala na SVŠ v Brne v roku 1964, potom študovala psychológiu na UJEP v Brne. Ako duo so sestrou sa zúčastnili v Brne súťaže Hledáme nové talenty, v ktorej vyhrali. Od roku 1967 účinkovali s brnenskou skupinou Vulkán. V roku 1970 získali striebornú Bratislavskú lýru za pieseň To všetko bolo včera. V roku 1970 vydali prvú LP platňu Dál než slunce vstává. Dva roky nato vyšla druhá LP Hrej dál!. V roku 1977 sa rozišli, Martha prijala ponuku do divadla Semafor a Tena spevácke angažmán v zahraničí. Od roku 1980 účinkovali opäť spolu. Z ich novšej tvorby to boli albumy gréckych piesní Děti z Pirea (1995) a Řecké prázdniny (2001). V roku 2006 vydali kompiláciu Ať se múzy poperou a album V rytmu řeckého tance. V roku 2007 vyšla ich autobiografická kniha Martha a Tena dvojhlasně!. Spolu so sestrou organizujú aj kurzy gréckeho tanca.

1952 – narodil sa Gerry Beckley (Fort Worth, Texas, USA), člen gitarového tria s názvom America. Túto trojicu založili v roku 1970 v Londýne traja spolužiaci z amerických rodín, ktorých otcovia slúžili na vojenských základniach vo Veľkej Británii. V roku 1971 vydali debutový album America. Prvý hit A Horse With No Name mali v rebríčku na začiatku januára 1972. V roku 1972 dostali cenu Brit Awards ako najlepšia nová skupina. V hitparáde bodovalo jedenásť piesní tejto trojice, ďalšími hitmi boli Tin Man a Sister Golden Hair. Na svojom konte majú 18 vydaných albumov, ten najnovší s názvom Lost & Found vydali v máji 2015. K diskografii patrí aj viac ako dve desiatky vydaných live a kompilačných albumov. Gerry má na svojom konte sedem sólových albumov.

1952 – narodil sa Neil Peart (Hamilton, Ontario, Kanada), hráč na bicích nástrojoch skupiny Rush. Táto kanadská rocková formácia vznikla v Toronte v roku 1968. V marci 1974 vydali debutový album Rush. Na svojom konte majú devätnásť štúdiových albumov, ten najnovší Clockwork Angels vydali v júni 2012, predchádzajúci Snakes & Arrows vyšiel v máji 2007. Najúspešnejšími boli Counterparts z októbra 1993 a najnovší Clockwork Angels, oba sa v americkom rebríčku albumov dostali na druhé miesto.  K diskografii patrí aj jedenásť live a desať kompilačných albumov, najnovšími sú koncertný R40 Live z novembra 2015 a kompilácia Icon z augusta 2010.

1956 – narodila sa Marika Gombitová (Turany nad Ondavou), speváčka a skladateľka. Od deviatich sa učila hre na klavír na ľudovej škole umenia v Stropkove. Spievať začala ako 13-ročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador. Počas štúdia na strednej škole v Košiciach bola členkou košickej amatérskej skupiny Profily, spievala aj s orchestrom Juraja Sabadoša. V roku 1976 prijala ponuku Jána Lehotského k účinkovaniu v skupine Modus. Už rok nato vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev, v roku 1978 vyhrala Marika Bratislavskú lýru s piesňou Študentská láska. Spolu s Mirom Žbirkom naspievala pesničky pre televízny muzikál Smoliari. V roku 1979 získala striebornú lýru za skladbu Vyznanie. Rovnako v roku 1979 vydala svoj prvý album s názvom Dievča do dažďa. V roku 1980 získala spolu s Janom Lehotským bronzovú lýru za pieseň Tajomstvo hier. S piesňami Vyznanie a Chcem sa s tebou deliť získala prvé miesto na festivale v poľských Sopotoch. Jej úspešnú kariéru prerušila dopravná nehoda 30. novembra 1980, a trvalé následky vážne poznačili aj jej osobný život.  Pol roka po nehode vystúpila v máji 1981 na Bratislavskej lýre s pesničkami Prstienky z trávy a Tajomstvo hier. Postupne vyšli jej ďalšie albumy Môj malý príbeh, Slnečný kalendár, Mince na dne fontán, Marika No.5, Voľné miesto v srdci, Ateliér duše, Kam idú ľudia. V roku 1994 vyšiel zatiaľ jej posledný štúdiový album Zostaň. V novembri 2000 nahrala pieseň Prosba, ktorú sama zložila a otextovala. Napriek absencii na koncertných pódiách sa pravidelne objavovala na predných miestach v ankete Slávik, 2. miesto za rok 2005, 3. miesto za rok 2006 a 4. miesto za roky 2007 aj 2008. V poslednom období vyšlo jej niekoľko hitových kompilácií, Marika Gombitová Gold v roku 2005 a dvojkompilácia Vyznanie v roku 2007 s piesňou Tak som chcela všetkých milovať, ktorú nahrala pre muzikál Adam Šangala. V reedícii vyšli v roku 2009 prvé tri albumy Dievča do dažďa, Môj malý príbeh a Slnečný kalendár. Pokusy a ponuky na jej návrat na koncertné pódiá neboli úspešné, po dlhom čase prijala pozvanie Mira Žbirku ako špeciálny hosť na turné Road To Abeey Road, ktoré začal 16. septembra 2016 v Prahe, bratislavský koncert bol 20. septembra. Veľkolepým narodeninovým koncertom Marika Gombitová a priatelia  12. októbra 2016 na ZŠ Ondreja Nepelu oslávila 60. narodeniny. V prvej časti koncertu jej skladby spievali pozvaní hostia, v druhej vystúpila samotná speváčka. V deň koncertu vyšiel aj Gombitovej autorizovaný životopis Úlomky spomienok.https://www.youtube.com/embed/Ys3Yi1Tx5Oc?feature=oembed

1961 – narodila sa Myléne Farmer (rodená Myléne Jeanne Gautier, Montreal, Quebec, Kanada), francúzska speváčka, skladateľka a herečka. Dostala prívlastok francúzska Madonna. Študovala herectvo na Cours Florent drama school v Paríži. Meno si dala podľa jej obľúbenej herečky Frances Farmer. V apríli 1986 vydala debutový album Cendres de Lune. Na svojom konte má desať štúdiových albumov, desiaty Interstellaires vyšiel v novembri 2015, predchádzajúci deviaty Monkey Me v decembri 2012. Celkom štyridsaťštyri skladieb mala vo francúzskom rebríčku, medzi jej najväčšie hity patrí pieseň Désenchantée z roku 1991. V roku 2002 nahrala cover verziu tejto piesne belgická speváčka Kate Ryan. K diskografii patrí aj desať live a kompilačných albumov,  najnovší Timeless 2013 vyšiel v decembri 2013.

2003 – zomrel Johnny Cash (26. februára 1932, Kingsland, Arkansas), spevák, skladateľ, gitarista, jedna z najväčších postáv americkej country hudby. V októbri 1956 mal v hitparáde prvú skladbu I Walk The Line. V októbri 1957 vydal prvú LP platňu s názvom Johnny Cash With His Hot And Blue Guitar. V singlovej hitparáde mal 15 piesní, hitmi boli Ballad Of A Teenage Queen, Ring Of Fire, Folsom Prison Blues, A Boy Named Sue. Jeho úspešnú dráhu dokumentuje viac ako stovka vydaných albumov a rôznych kompilácií. Johnny Cash zomrel 12. septembra 2003 vo veku 71 rokov v Nashville. Predaj jeho albumov dosiahol viac ako 90 miliónov výliskov.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 6690/77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Podujatia

LA MUSICA

Po. 12. 9. o 19.30 h
Jam Session


DOM UMENIA

23. 8. – 30. 9.

PARALELNÉ SVETY

Výstava sôch, reliéfov, plakiet, malieb a fotografií Gabriely Gáspárovej – Illéšovej, Evy Harmadyovej a Viliama Poláka


Výstavné priestory

Mini galéria

SÚBORNÁ VÝSTAVA VÝTVARNÉHO UMENIA


Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba


Výstavné priestory Dom umenia Piešťany

utorok – piatok 14.00 – 17.00

sobota – nedeľa 14.00 – 18.00

pondelok zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava