Paralelné svety si môžete prezrieť do 30. septembra

Trojica výtvarníkov, desiatky pútavých diel. Dom umenia Piešťany uviedol výstavu výtvarných diel, ktorá nesie názov Paralelné svety. Slávnostnou vernisážou ju otvorili v stredu 31. augusta, pričom prístupná bude do 30. septembra. Diela sú inštalované v Galérii Domu umenia i vo Výstavnej sieni na prízemí.

(Autor: am)

Divákov počas vernisáže diel trojice jubilantov, Gabriely Gáspárovej – Illéšovej, Evy Harmadyovej a Viliama Poláka, privítala riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, ktorá vyjadrila radosť z toho, že sa opäť spolu s milovníkmi umenia mohli stretnúť v príjemnej atmosfére na pôde umeleckého súboru Lúčnica.

O odborné slovo k výstave sa postarala kunsthistorička Ľubica Belohradská: „Jubileum je vždy dôvodom k akémusi účtovaniu či prehliadke prežitého. A keďže to, čo umelci prežívali v minulosti, sa istým spôsobom kóduje aj do ich umeleckých výstupov, jubileum je dvojnásobne dôležitý dátum.“ Belohradská postupne predstavila všetkých troch vystavujúcich, pričom divákom prezradila nielen súčasnú tvorbu, ale aj začiatky, profesionálne pôsobenie, ovplyvnenie pedagógmi, okolím a ďalšími faktormi. Priblížila tiež vybrané diela a prostredníctvom nich sa snažila vnoriť návštevníkov hlbšie do tvorby výtvarníkov.

Gabriela Gáspárová – Illéšová sa venuje komornému sochárstvu, medaile, objektu i realizáciám do architektúry. Výberom z tvorby sa predstavuje aj piešťanským návštevníkom spoločnej umeleckej prezentácie. Autorka má za sebou početné individuálne a kolektívne výstavy doma aj v zahraničí, pričom viacero domácich i medzinárodných sympózií a workshopov sama iniciovala.

Zľava: Gabriela Gáspárová – Illéšová, Eva Harmadyová a Viliam Polák.

Eva Harmadyová študovala umelecké odlievanie kovov na Strednej škole umeleckého priemyslu v Kremnici. Je sochárka s citom pre klasické sochárske materiály, najmä kov, kameň a sporadicky i drevo. Za svoju výtvarnú tvorbu, zameranú na plastiky, medaily, reliéfy a šperky, bola niekoľkokrát ocenená na domácej pôde aj v zahraničí.

Viliam Polák žije a tvorí v Novom Meste nad Váhom, kde sa venuje maľbe, fotografii, objektu, videu i grafickému dizajnu. Jeho témy oscilujú na pokraji pocitového sveta dnešného človeka, jeho najhlbších myšlienok a duševných poryvov, dotýkajú sa i krehkých a často odsúvaných otázok.

Výstava Paralelné svety bude v Galérii Domu umenia a vo Výstavnej sieni prístupná do 30. septembra. Navštíviť ju môžete vždy v utorok až piatok od 14.00 do 17.00 h a v sobotu a v nedeľu od 14.00 do 18.00 h.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava