Na festivale Cinematik predstavia víťazný film z Cannes

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 10. septembra 2022, 18:48

Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) predstaví víťazný film z filmového festivalu v Cannes na 17.ročníku medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. Ten sa uskutoční od utorka 13. septembra do nedele 18. septembra. Víťazný snímok Trojuholník smútku režíroval Švéd Ruben Östlund. Ako v tlačovej správe informuje Zuzana Lušpaiová z ASFK, ide o britskú satirickú komédiu, ktorá hovorí o spoločenských rolách a opojnej sile moci.

Trojuholník smútku (Triangle of Sadness) bol favoritom canneského festivalu a napokon hlavnú cenu aj získal. (Autor: dasscinemag.com)

Ďalší titul, ktorý predstaví ASFK na festivale v Piešťanoch, bude taliansko-belgicko-francúszka koprodukčná dráma Osem hôr. Na festivale v Cannes získali jej režiséri Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch cenu poroty. „Ide o adaptáciu rovnomennej knihy Paola Cognettiho o prerode chlapcov na mužov, hodnote priateľstva a hľadaní zmyslu života v tichu spektakulárnych Álp či Himalájí,“ približuje Lušpaiová. Film Korzet od rakúskej režisérky Marie Kreutzer bude taktiež súčasťou Cinematiku. „Je to kostýmová dráma o nepokojnej žene túžiacej po slobode a emancipácii. Podobne ako jej telo zviera tesný korzet i jej osobnosť dusí zväzujúci život na viedenskom dvore. Snímok prichádza s dôvtipnou interpretáciou dejín,“ povedala Lušpaiová. Hlavnú úlohu si vo filme zahrala herečka Vicky Kriepsová, ktorá na festivale v Cannes získala cenu za najlepší herecký výkon.

ASFK zároveň informovala, že predstavia i film Chiara od režiséra Jonasa Carpignana. Táto citlivá talianska dráma hovorí o dospievaní a strate ilúzií. Je to „príbeh dievčaťa, ktoré bolo okolnosťami donútené rýchlo dospieť,“ uviedla Lušpaiová. Asociácia taktiež uvedie i film Diera od talianskeho režiséra Michelangela Frammartina. Podľa ASFK je film meditatívnym zážitkom, v ktorom „z hlbín tajomnej priepasti vyvstávajú mementá minulosti a čas plynie v pokojnom tempe.“

Od poľského režiséra Jana P. Matuszyńského budú môcť návštevníci Cinematiku vidieť film Nezanechať stopy, ktorý poukazuje na stredoškoláka Grzegorza Przemyka, ktorého polícia dobila na smrť a zachytáva náladu predrevolučného Poľska a udalosti, ktoré viedli k pádu totalitného režimu. „Film založený na skutočných udalostiach sleduje príbeh Jurka, jediného svedka, ktorý sa cez noc stal nepriateľom štátu číslo jeden,“ dodala Lupšaiová.

Najmenší diváci si budú môcť pozrieť holandsko-belgický animovaný film Kvik od režisérky Maschi Halberstad. „Snímok so slovenským dabingom rozpráva príbeh o deväťročnej Babs, ktorá dostane od starého otca prasiatko ako darček. Babs presvedčí rodičov, aby si ho nechali pod podmienkou, že Kvika vycvičí rovnako ako šteniatko,“ informovala Lupšaiová.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek