Na osvetlenie chýba pol milióna. Dofinancujú poslanci nárast ceny energií alebo sa Piešťany ponoria do tmy?

S aktuálnou situáciou v osvetlení ulíc kúpeľného mesta sa na nás obrátili naši čitatelia, pretože v niektorých častiach Piešťan im nefunguje pouličné osvetlenie. A keďže s príchodom jesene sú dni čoraz kratšie, majú obavu o svoju bezpečnosť pri pohybe v uliciach mesta. Zisťovali sme preto, či sú niektoré vypnutia osvetlenia ulíc dôsledkom šetrenia alebo ide len o bežné poruchy.

Kolonádový most už z jednej tretiny v noci nesvieti, ale i to je málo, aby mesto dosiahlo významnejšie úspory elektrickej energie. (Autor: Supa)

Ešte na júlovom zasadnutí mestského zastupiteľstva odprezentovala riaditeľka Služieb mesta Piešťany (SMP) Hana Dupkaničová materiál týkajúci sa spôsobu úspor elektrickej energie vypínaním pouličného osvetlenia. Materiál predložila na základe poslaneckého uznesenia z predchádzajúceho zastupiteľstva, ktorým poslanci poverili riaditeľku SMP a zástupcu náčelníka mestskej polície preveriť, aký vplyv by malo vypínanie osvetlenia na viditeľnosť mestských bezpečnostných kamier a celkovo na bezpečnosť v Piešťanoch.

Ešte pred vystúpením Dupkaničovej v závere júna v noci o 23.30 h došlo na pracovisku mestskej polície k stretnutiu vedenia mesta, poslancov, zástupcov mestskej polície a riaditeľky SMP, kde prebehla vizuálna kontrola „videnia“ kamier v uliciach po zotmení. Osvetlenie bolo skúšobne vypnuté na týchto miestach: Winterova, Winterova – nemocnica, Rázusova, Nitrianska, Kolonádový most (1/3 osvetľovacích telies), zimný štadión – parkovisko, Javorová, Adam Trajan – kotolňa, Lodenica. Už v tej dobe bolo trvale vypnuté Lido, lávka popri Krajinskom moste a cintorín na Žilinskej ceste mimo jeho otváracej doby.

Z uvedenej funkčnej skúšky aj na základe stanoviska zástupcu náčelníka mestskej polície Petra Gogola vzišlo odporúčanie nevypínať verejné osvetlenie za účelom úspory energie na sídlisku Adam Trajan, Javorovej ulici – sídlisko Juh, Námestí slobody a Winterovej ulici. Zároveň z pracovného rokovania vzišlo odporúčanie ponechať Lido a lávku na Krajinskom moste vypnuté z nočného osvetlenia i naďalej, na Kolonádovom moste znížiť počet rozsvietených osvetľovacích telies o tretinu, na cintorínoch na Žilinskej a Bratislavskej ceste po návštevných hodinách osvetlenie vypnúť a nezapínať lampy na parkovisku pri zimnom štadióne. A takýto návrh poslanci na zastupiteľstve v júli aj schválili.

Ak sa na iných miestach mesta stane, že pouličné osvetlenie nefunguje, nejde o cielený úmysel, ale o poruchu, ktorú treba nahlásiť na poruchovú službu SMP. Zároveň treba dodať, že úsporné opatrenia, ktoré poslanci vzhľadom k dramatickému nárastu energií prijali, ani zďaleka nepokrývajú cenový rozdiel cien energie v súčasnosti a pred rokom, podľa ktorého bol schválený príspevok mesta pre chod SMP.

A tak aj napriek realizovaným úsporným opatreniam podľa našich informácií chýba mestskej organizácii na dofinancovanie nárastu cien energie na osvetlenie mesta už v tejto dobe približne 500-tisíc eur. To je pre lepšiu predstavu objem peňazí ako celoročný rozpočet piešťanského mestského kultúrneho strediska alebo celoročný rozpočet na prevádzku mestskej knižnice.

V septembri je plánované zasadnutie zastupiteľstva, kde by zrejme poslanci mali rozhodnúť, či z mestskej kasy dofinancujú nárast ceny energií na osvetlenie mesta, prípadne začať obyvateľov pripravovať na obdobie tmavých ulíc. Ak zastupiteľstvo opatrenia neprijme a nenavýši rozpočet na osvetlenie, hrozí, že mesto budú ponárať do tmy distribútori elektrickej energie jej odstávkou ako dôsledok neuhradených faktúr.

Poznámka redakcie: Rozbiehajú sa predvolebné kampane, kde kandidáti na poslancov či primátora sľubujú rôzne rozvojové iniciatívy a prinášanie Piešťanom zašlú slávu či výstavbu „vzdušných zámkov“. Ak sa vy ako voliči budete s nimi v ich kampaniach stretávať, pýtajte sa, kde chcú na to zobrať peniaze. Keďže prvé, čo budú po zasadnutí do poslaneckých lavíc a primátorského kresla riešiť, je, ako zabezpečiť, aby v dôsledku prudkého nárastu cien energií mali školy a škôlky počas vyučovania za čo kúriť a svietiť a mesto počas nasledujúcej zimy neupadlo do tmy. Ide o státisíce eur atakujúce hranicu milión eur, ktoré bude nutné neplánovite nájsť v mestskej kase na energie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav