Boj o radnicu sa začína, kandidatúru zatiaľ ohlásili Jančovič, Hudcovič a Vlčková

Prázdninová regionálna politická nuda sa skončila. Kandidáti na piešťanského primátora začínajú vykladať na stôl svoje politické karty a pomaly sa priznávať ku kandidatúre na tento post. V závere augusta svoj zámer zverejnil doterajší primátor Peter Jančovič. Minulý týždeň tak urobila i v regionálnej politike absolútne neznáma Alžbeta Vlčková. A čo by to boli za regionálne voľby bez ozajstnej politickej bomby. Tentoraz sa o ňu postaral Tomáš Hudcovič, ktorý ohlásil, že sa o post primátora bude uchádzať opätovne. V roku 2014 mu to totiž nevyšlo a stal sa len mestským poslancom.

Boj o lídra piešťanskej radnice v komunálnych voľbách sa rozbieha. (Autor: FB Tomáš Hudcovič/FB Peter Jančovič/Supa/ archív Alžbety Vlčkovej)

Nekonfliktný Jančovič

Peter Jančovič by sa dal charakterizovať ako nekonfliktný primátor. Či mu to bude stačiť aj pre druhé volebné obdobie, ukážu októbrové voľby.

O kandidatúre Petra Jančoviča sme už informovali, tiež o jeho ambíciách pokračovať v podobnom štýle vedenia mesta ako za posledné štyri roky. Niežeby sme ho chceli nejako zvlášť hájiť, je si však potrebné uvedomiť, že tri roky jeho mandátu boli poznačené pandémiou. V niektorých obdobiach gro práce piešťanskej miestnej samosprávy tvorilo suplovanie štátu pri prijímaní pandemických opatrení, ale i pri realizovaní vládou nariadených testovaní národa na COVID-19. Ďalej je možné obdobie primátorovania Jančoviča hodnotiť ako umiernené so snahou nevchádzať do konfliktov s poslancami, ale ani s organizáciami, ktoré spadajú do kompetencií mesta.

A tak zrejme i v dôsledku nekonfliktnosti Jančoviča sa počas jeho primátorovania dostal na pozíciu riaditeľa mestského kultúrneho strediska (MsKS) človek, ktorý by možno stál za úvahu ako programový vedúci MsKS, ale ako riaditeľ a manažér hospodáriaci s takmer 600-tisíc eurami z verejných peňazí na celej čiare zlyhal. Jančovič preto Petra Sedláčika pod tlakom neprehliadnuteľných pochybení po roku vo funkcii riaditeľa z tohto postu odvolal.

A nebuchnutie päsťou do stola a stáť si energicky za svojím zrejme dostalo aj mestský zimný štadión tam, kde je v súčasnosti. Okolo štadióna za posledné roky rozohrali vojnu záujmové skupiny či už zo strany jeho dlhoročného prenajímateľa a na druhej strane najmä funkcionári oddielov hokejovej mládeže.

Výsledok je, že zimný štadión je bez ľadu zavretý a mesto zrejme čakajú súdne spory. Mládežníci nemajú kde trénovať a sú na ceste k zániku hokeja vo všetkých vekových kategóriách v kúpeľnom meste. Bývalý nájomca už štadión do prenájmu nechce a mesto vo svojej krízou vyprázdnenej kase bude hľadať státisíce na jeho sprevádzkovanie a následnú prevádzku.

Ale aby sme Jančoviča len nekritizovali. Podarilo sa mu pokračovať v modernizácii a rekonštrukcii miestnych škôl, radnica pod jeho vedením dokončila rozpracované zámery rekonštrukcie Kolonádového mosta a lávky pre peších popri Krajinskom moste, ale i zásadným spôsobom zrekonštruovať futbalový štadión a na pôvodnom škvarovom ovále vybudovať moderné atletické športovisko. Nehovoriac, že spolu s mestským zastupiteľstvom nabral politickú odvahu a nechal zbúrať ruinu niekdajšej základnej školy na sídlisku Adam Trajan.

Neúspešný Hudcovič

Tomáš Hudcovič pred voľbami sľubuje to, čo už raz sľuboval a nikdy nesplnil.

Najšokujúcejšou informáciou je zrejme ohlásenie kandidatúry na post primátora Tomášom Hudcovičom. V tomto prípade je ťažké hodnotiť, či je to odvaha alebo absolútna strata sebareflexie. Tento pôvodným povolaním fotograf, prevádzkovateľ a majiteľ miestneho spravodajského internetového portálu pnky.sk za primátora kandiduje druhýkrát. Dokonca má už za sebou i post viceprimátora vo volebnom období 2014-2018 a lídra najsilnejšieho politického zoskupenia v mestskom zastupiteľstve s názvom Spoločne pre Piešťany (SpP).

Svoju súčasnú kandidatúru Hudcovič na sociálnej sieti ohlasuje aj slovami: „Pre mňa je prioritou číslo jedna konsolidácia mestských financií, ‚upratanie‘ výdavkov, hľadanie možných úspor, zefektívnenie fungovania. Snažili sme sa o to medzi rokmi 2014 a 2018, keď som bol členom MsZ, avšak na to, aby sa to podarilo, je potrebné stotožnenie sa primátora s týmto plánom.“

Toto Hudcovičovo tvrdenie je však absolútna lož a vyviňovanie sa z udalostí z obdobia 2014 až 2018. S väčšinovým počtom poslancov si v zastupiteľstve presadil v mestskom rozpočte to, čo si len zmyslel. Ako jeden z členov SpP po voľbách v roku 2014 vyhlásil, že bez ich súhlasu si primátor ani pero nekúpi. A ako povedal, tak aj bolo. Hneď prvý rozpočet mesta pre rok 2015, ktorý zdedili ešte po predchodcoch, vyškrtali na výdavkovej strane podľa toho, ako sa im zachcelo.

V ďalšom roku, keď už mali spolu s vedením mesta konštruktívne rozpočet vytvoriť, skončilo sa to hádkami a škriepkami a tvorba rozpočtu dospela do takej fázy, že Piešťany boli v roku 2016 dva mesiace v rozpočtovom provizóriu a hrozilo, že sa mesto nebude môcť dostať k eurofondom.

Dodnes je pamätné zastupiteľstvo vo februári 2016, keď až počas samotného schvaľovacieho procesu mestského rozpočtu viceprimátor Michal Hynek predniesol 67 pozmeňovacích návrhov na jeho zmenu, ktoré si vymohol klub SpP. Šesťdesiatsedem zmien sa tak pre vedenie mesta stalo poplatkom za poslanecké hlasy klubu SpP. Rozpočet mesta na rok 2017 bol však už plne pod kontrolou SpP, nakoľko túto kompetenciu dostal Hudcovič ako vtedy druhý zástupca primátora Miloša Tamajku.

Funkciou viceprimátora vtedajšie vedenie radnice Hudcoviča skorumpovalo, čo nám v tom čase potvrdil viceprimátor Michal Hynek, z dôvodu, aby mali od neho pokoj. A ako nám pri následnom rozhovore Hudcovič prezradil, funkciou druhého viceprimátora sa len uskromnil, pretože za svoju lojalitu k Tamajkovi pôvodne chcel post riaditeľa mestskej eseročky Bytový podnik Piešťany.

Hudcovič nakoniec z funkcie druhého viceprimátora po roku a pol zutekal. To však už nezabránilo, aby časť poslancov, ktorí s ním na kandidátke SpP do zastupiteľstva prišli, z neho sklamaní odišli a poslaneckých mandátov sa vzdali a ďalšia časť jeho poslancov v závere volebného obdobia s ním už ani nespolupracovala. Samozrejme, že uvedené fakty sú ľahko preukázateľné záznamami zo zastupiteľstiev či zápisníc z rokovania poslancov, ale aj z našich pracovných záznamov rozhovorov na novinársky diktafón.

Na ďalšie štyri roky sa Hudcovič z regionálnej politiky vytratil a išiel robiť asistenta poslankyni Národnej rady SR za OĽaNO Lucii Drábikovej, ktorá mimochodom tentoraz kandiduje do piešťanského zastupiteľstva, ale aj do krajského zastupiteľstva.

Hudcoviča sme po rokoch politického ticha opäť zaregistrovali až na jar 2022, keď sa návštevou nášho vydavateľstva zrejme pokúšal získať priazeň Piešťanského týždňa. Samozrejme neúspešne. Aj táto udalosť je ľahko preukázateľná. Dosvedčiť to môžu dvaja poslanci národnej rady súčasnej vládnej strany OĽaNO, Marcel Mihalik a Lucia Drábiková, ktorí ho pri tejto návšteve sprevádzali.

Neznáma Vlčková

Alžbeta Vlčková kandiduje na primátorku ako kandidátka strany Skúsme to inak.

Za primátorku Piešťan v tomto volebnom období kandiduje aj politicky absolútne neznáma Alžbeta Vlčková. Položili sme jej teda otázky, prečo sa rozhodla kandidovať, aká strana ju podporuje a akým témam sa po prípadnom zvolení plánuje venovať, ale chceli sme sa dozvedieť i niečo z jej doterajšej profesionálnej kariéry.

Alžbeta Vlčková sa v prípade zvolenia chce venovať dlhodobo neriešeným problémom mesta. „Chcem dať Piešťany do poriadku a naštartovať potrebný rozvoj. Moje skúsenosti a vedomosti získané v zahraničí a znalosť domáceho prostredia, energiu a vízie naplno odovzdám Piešťanom. Chcem podporiť strategický manažment, potrebnosť a účelnosť investícií, dopravnú infraštruktúru, rozvoj mesta a jeho propagáciu,“ odpovedala nám na otázku, prečo kandiduje a čomu sa chce po zvolení za primátorku venovať.

Vlčková kandiduje ako stranícka kandidátka za stranu Skúsme to inak. Tá vznikla premenovaním strany s názvom Doprava, pri ktorej zrode stál expert na dopravu Ondrej Matej. Zástupcovia strany uprednostnili prevzatie už zaregistrovanej strany pred zbieraním 10-tisíc podpisov potrebných na novú registráciu.

Alžbeta Vlčková od roku 1961 žije a pracuje v Piešťanoch, od roku 1993 aj v Brne. Absolvovala Strednú umelecko-priemyselnú školu v Bratislave a Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor veda o výtvarnom umení a estetika. Pôsobila v riadiacich funkciách ako vedúca výtvarného odboru Ľudovej školy umenia v Piešťanoch, päť rokov ako predsedníčka dozornej rady Kordis Brno. Pracuje v slobodnom povolaní v oblasti kultúry, umenia a publicistiky. Zastávala odborné pozície v orgánoch štátnej správy od komunálnej úrovne po Parlament Českej republiky.

O ďalších kandidátoch na primátora vás budeme informovať tak, ako budú zverejňovať svoje ambície stať sa hlavou samosprávy kúpeľného mesta. Do uzávierky vydania Piešťanského týždňa tak urobili iba traja.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava