Kam s prázdnym tonerom? Buďte šetrní k životnému prostrediu.

Každá vec niekedy doslúži a nie je to inak ani pri toneroch. Obrovské množstvo prázdnych náplní do tlačiarní potom končí na skládkach alebo v spaľovniach, čo jednak ničí naše životné prostredie, jednak ide o zbytočné plytvanie. Pritom ich recyklácia rozhodne nie je ktovieako náročná.

Ak sa potrebujete zbaviť prázdneho tonera a zároveň chcete zvoliť spôsob šetrný k matke prírode, v prvom rade si dajte pozor na to, aby nedošlo k poškodeniu tonerovej kazety. Jedine tak totiž môže dôjsť k jej opätovnému použitiu. Pri otvorení tonerovej kazety navyše môže dôjsť k úniku uhlíkového prášku, ktorého vdýchnutie je zdraviu škodlivé. Aj preto je potrebné s tonerovými kazetami nakladať skutočne opatrne, hoci podľa zákona nejde o nebezpečný odpad.

Ďalším krokom je potom vrátenie prázdnej tonerovej kazety späť predajcovi, najlepšie zabalenej v originálnej škatuli (tým predídete prípadnému poškodeniu). Predajca ju potom odovzdá k opätovnému naplneniu, prípadne k ekologicky šetrnej likvidácii. Niektoré typy tonerov totiž nemožno opätovne použiť, preto musia byť po minutí zlikvidované. V tomto momente teda vaše starosti končia a nezostáva vám nič iné ako dôverovať predajcovi.

Dôležitý je preto tiež výber výrobcu, aby ste mali istotu, že váš odpad skutočne bude recyklovať a neskončí niekde na skládke. Medzi značky dlhodobo dbajúce o životné prostredie patrí napríklad HP, respektíve Hewlett-Packard. Našťastie, aj celá rada distribútorov ponúka služby zaoberajúce sa recykláciou a šetrnou likvidáciou článkov prázdnych tonerov rôznych značiek. Niekedy dokonca prázdne tonery aj vykupujú.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav