Za najkrajšiu známku hlasujte do 9. septembra

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. septembra 2022, 23:01

Za najkrajšiu poštovú známku je možné v medzinárodnej súťaži hlasovať už len do 9. septembra. Slovensko súťaží so známkou „EUROPA 2022: Príbehy a mýty – Lomidrevo“. Hlasovať na stránke www.posteurop.org/europa2022 môžu zberatelia, priaznivci filatelie i obdivovatelia pekných známok. Víťaz súťaže bude vyhlásený v októbri v Dubline.

Slovensko súťaží so známkou EUROPA 2022: Príbehy a mýty - Lomidrevo. (Autor: www.posteurop.org)

Témou tohto ročníka sú „Príbehy a mýty“ („Stories & Myths“). Na  webovej stránke sa hlasujúci dozvedia aj to, z akého dôvodu daný rozprávkový motív reprezentuje určitú európsku krajinu. Slovenská súťažná známka Lomidrevo, s nominálnou hodnotou 1,50 eura, prezentuje slovenskú verziu príbehov o hrdinoch obdarených nadprirodzenou fyzickou silou. Zároveň reprezentuje aj stereotyp pastiera putujúceho slovenskými dedinami. Jeho postavu zachytili aj zberatelia 19. storočia, medzi inými aj Pavol Dobšinský či Ján Francisci.

Organizátorom súťaže je asociácia PostEurop, ktorá zastupuje 55 poštových operátorov. Pôsobí v 53 štátoch a územiach po celej Európe a ročne spracuje 60 miliárd zásielok.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava