Bylinkárka radí: Fenikel pomôže pri nadúvaní

  • Bylinkárka radí
  • 4. septembra 2022, 23:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví fenikel obyčajný.

(Autor: Carsten Niehaus)

Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare) je trváca dvojročná bylinka, ktorá narastie do výšky dva metre. Modro-zelenú byľ má vzpriamenú, oblú. Kvietky sú žlté, vytvárajú zložené desať až dvanásťlúčovité okolíky. Listy má obvykle trojboké s nitkovitým okrajom. Kvitne od júla do septembra. Plody sú dvojnažky valcovitého tvaru a sú sploštené.

Fenikel obyčajný sa v minulosti používal v kuchyni, posýpali sa ním pečené mäsá, pridával sa do jedál a lístky sa používali do jogurtových zálievok. Bol veľmi obľúbený už v staroveku. Do Európy sa fenikel dostal počas stredoveku, a hoci je určený na vnútorné použitie, z jeho plodov sa dajú pripraviť rôzne nálevy, ktoré majú dezinfekčné pôsobenie.

Fenikel môžeme využiť pri kašli, má odhlieňovacie účinky, pri prechladnutí, nadúvaní, veľmi dobre pôsobí na trávenie, utišuje kŕče v oblasti žalúdka, vďaka silici uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, urýchľuje črevnú peristaltiku, podporuje tvorbu materského mlieka, odvar zo semien feniklu obyčajného, ktorý matky pijú, môže zmierňovať koliku u detí, používa sa aj pri ochoreniach močových a pohlavných ústrojov, je úžasným posilňovačom imunity, pri chrípke, reumatizme, astme, tuberkulóze. Zvonka sa používa na vymývanie očí.

Spomeniem aspoň niektoré liečivé látky, ktoré fenikel obyčajný obsahuje: silice, éterický olej, flavonoidy, vitamíny A, B, C, minerálne látky, železo, horčík, esenciálne mastné kyseliny a mnohé iné. Fenikel má výrazne protiinfekčné, diabetické, protiparazitické a protizápalové pôsobenie. Feniklová silica na pokožke pôsobí proti rôznym druhom parazitov, vo forme oleja zničí aj zákožku svrabovú.

Upozornenie: Fenikel obyčajný neodporúčam tehotným ženám, pretože môže poškodiť plod. Blokuje hormón progesterón.

Čaj z feniklu

Potrebujeme: 50 g sušených plodov feniklu obyčajného, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL feniklu zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Čaj sa používa pri infekciách močových ciest, detskej kolike, zvyšuje tvorbu mlieka dojčiacich matiek, pri poruchách trávenia, má odhlieňovací účinok pri kašli, astme. Keď užijeme celú zmes, spravíme si týždeň prestávku, takto môžeme viackrát zopakovať.

Čaj z koreňa

Potrebujeme: 100 g sušeného nakrájaného koreňa feniklu obyčajného, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL sušeného koreňa vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme 5 minút (nemusíme prikrývať). Užívame dva až trikrát za deň alebo podľa potreby. Čaj je vhodný pri zápaloch močových ciest a pri prostate. Keď užijeme celú zmes, spravíme si týždeň prestávku, a takto môžeme niekoľkokrát zopakovať.

Olej

Potrebujeme: 100 g sušených plodov feniklu obyčajného, 7 dl slnečnicového oleja, 7 dl pohár

Postup: Plody feniklu zalejeme olejom až po vrch. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Po troch týždňoch scedíme cez gázu do iného pohára, ktorý tiež uzavrieme. Olej zničí parazity na tele.

Kúpeľ z listov

Potrebujeme: 150 g sušených alebo čerstvých listov feniklu obyčajného, 2 l vody

Postup: Listy vhodíme do hrnca s vodou a privedieme do varu, stíšime ohník a prikryjeme. Varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri ochoreniach močových ciest, pohlavných orgánov a pri reumatizme.

Odvar na omývanie očí

Potrebujeme: 30 g sušených alebo čerstvých plodov a 30 g sušených alebo čerstvých listov feniklu obyčajného, 1/2 l vody

Postup: Listy a plody vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a prikryjeme. Varíme 20 minút. Ďalších 20 minút lúhujeme. Odvarom si umývame oči. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav