Tip na výlet: Na hrade Revište môžete zažiť aj 3D pohľad do histórie

Ak sa chystáte na výlet smerom na Nitru, Zvolen, Banskú Bystricu, z R1-ky môžete na pár chvíľ odbočiť a urobiť si prestávku na nenáročnú, len asi polhodinovú prechádzku lesom k zrúcaninám hradu Revište.

(Autor: vd)

My sme mali šťastie, v tom čase až do konca augusta viedla spod hradu cestička k plantáži čučoriedok, kde sme si mohli nazbierať plné vedierko. Hrad je teraz v rekonštrukcii, je možné dostať sa len na nádvorie, ale počas víkendu je sprístupnený aj v ďalších častiach. Oplatí sa tam zájsť nielen pre nádherné výhľady, príjemnú a nenáročnú prechádzku, ktorú zvládnu aj rodičia s malými deťmi či starkí s paličkami, ale i pre ďalšiu zaujímavosť. Pomocou mobilnej aplikácie si totiž môžete načítať QR kód a na jednotlivých stanovištiach sa vám odhalí 3D pohľad na pôvodný hrad.

Ako sa dostanete k hradu

Medzi Bzenicou a Žarnovicou sa nachádza výjazd z cesty R1 a Revištské Podzámčie (časť Žarnovice) je len 800 metrov odtiaľ. Popri potoku Revišťka vedie cesta cez Revištské Podzámčie až k označenému parkovisku, ktoré vybudovali pre návštevníkov. Verejné parkovisko sa nachádza priamo v obci pred reštauráciou Pod hradom, no kto nevládze chodiť, dostane sa autom až k spomínanej žltej turistickej značke kúsok od hradu. Najbližšia autobusová zastávka je Revištské Podzámčie, ObÚ.

Od parkoviska vedie turistická trasa so žltými značkami, ako aj náučný chodník „Majitelia hradu Revište“. Ten sa venuje majiteľom hradného panstva a celkovo má osem informačných tabúľ. Navzájom sú od seba vzdialené 60 krokov, znamená to, že od parkoviska až na hrad je to 480 krokov. Náučný chodník vedie novou vybudovanou prístupovou cestou.

Z horného hradu je krásny výhľad na údolie Hrona, mesto Žiar nad Hronom a Štiavnické vrchy. Ak budete pokračovať po žltej značke, dostanete sa na hrebeň horského výbežku, kde na jeho južnom konci stojí hrad a severne od hradu, asi desať minút chôdze, je skalná vyhliadka Veľká skala. Z nej je krásny pohľad nielen na veľkú časť stredného Pohronia, ale i na hrad Revište.

Z histórie

Viete, podľa čoho dostal meno hrad Revište? Bolo to podľa zeme Revišťka, o ktorej existuje prvá písomná správa z roku 1228. V tomto roku získal pozemky župan Leustach, syn Boršu zo starého rodu Miškovcov. Revište sa nachádza na strategickom mieste. Vypína sa nad ohybom rieky Hron a zaradil sa medzi pohronské strážne hrady, medzi ktoré patrí aj hrad Breznica, Rudno nad Hronom, Teplický hrad, Žakýľ či Šášov. Bol postavený zrejme niekedy koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia. Hrad poznačilo ťažké poškodenie počas povstania Imricha Thökölyho, no vzápätí sa ho majiteľom podarilo obnoviť. Od 20. rokov 18. storočia nebol areál hradu podľa účtovných záznamov panstva udržiavaný a ani strážený strážou.

V súčasnosti sa o zrúcaninu stará Združenie na záchranu hradu Revište. Aktuálne prebieha intenzívna obnova konzervácia zrúcaniny. Hrad je sprístupnený celoročne, v jeho priestoroch sa pravidelne konajú kultúrne podujatia, kompletný prehľad je zverejnený na webových stránkach hradu.

Kam v okolí

Odporúčame tiež v tejto oblasti navštíviť hrad Šášov, rozhľadňu Háj nad Novou Baňou, pri obci Stará Huta Starohutský vodopád, v obci Vyhne Kamenné more.

zdroj: turisticky.sk/Krásy Slovenska

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín