Navždy odišiel predseda českého spolku Jiří Vodrážka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. septembra 2022, 23:01

V sobotu 13. augusta 2022 vo veku 84 rokov zomrel Ing. Jiří Vodrážka, zakladateľ a dlhoročný predseda Českého spolku v Trnavskom regióne.

Jiří Vodrážka zomrel vo veku 84 rokov. (Autor: archív Drahomíra Moretová)

Jiří Vodrážka sa do Piešťan prisťahoval z Prahy v roku 1966, keď spolu s manželkou ako jadroví inžinieri prišli pracovať do Atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Tu pracoval do roku 2003, keď ako 65-ročný odišiel do dôchodku. Avšak ani ako dôchodca neostal pasívny. Rozdelenie Československa a trvalý život Čecha na Slovensku ho spolu s ďalšími súputníkmi priviedli k myšlienke vytvorenia Spolku Čechov na Slovensku. Z neho sa postupne vyprofiloval Český spolok v Trnavskom regióne, ktorý bol zaregistrovaný v roku 2005.

Na valnom zhromaždení tohto nového spolku bol Jiří Vodrážka zvolený za jeho predsedu. Tu sa prejavili jeho organizačné schopnosti i vzťah ku kultúre. V rámci spolku sa významnou mierou pričinil o propagáciu českej kultúry na Slovensku. V Trnave a Piešťanoch organizoval rôzne besedy s osobnosťami kultúrneho a spoločenského života z Čiech a Slovenska, vystúpenia folklórnych súborov a skupín z českých regiónov, výstavy umeleckých diel popredných českých výtvarníkov. Spolupracoval s kultúrnymi inštitúciami v Piešťanoch, s mestským kultúrnym strediskom či mestskou knižnicou a Piešťanským informačným centrom, ale aj s Domom umenia.

Z jeho aktivít spomenieme aspoň niektoré: výstava „Májové (květnové) reflexie“ z tvorby českých umelcov žijúcich na Slovensku (2006, Dom umenia), výstava „Všechny krásy světa“ (2008, PIC), „Imprese Podzim/Jeseň“ – súborná výstava dvoch ročníkov maliarskych sympózií Českého spolku na Slovensku (2009, Dom umenia), podujatia zamerané na českú literatúru a umenie v knižnici (2010), koncerty českých skupín v Hudobnom pavilóne – FS Úsmev z Horní Břízy (2011), výstava umeleckého skla a obrazov českého výtvarníka Stanislava Žampacha z Uherského Brodu (2012, Dom umenia) a mnohé ďalšie.

Jednou z trvalých aktivít J. Vodrážku je nesporne iniciovanie vyhotovenia Pamätnej tabule T. G. Masaryka, prvého prezidenta Československej republiky, umiestnenej pri pamätnej Masarykovej lipe pri meteorologickej búdke v Sade A. Kmeťa. Tabuľa bola slávnostne odhalená 1. marca 2015.

Česť jeho pamiatke!

Drahomíra Moretová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava