Na komunálnych voľbách primátorov a starostov a regionálnych voľbách do VÚC by sa zúčastnilo takmer 67 % Slovákov

  • Spravodajstvo
  • 2. septembra 2022, 08:00

Komunálnych volieb na primátorov a starostov a regionálnych volieb do vyšších územných celkov (VÚC) by sa zúčastnilo takmer 67 % Slovákov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre diskusnú reláciu TV JOJ Analýzy Na hrane. Ďalších 19 % opýtaných deklarovalo, že sa asi komunálnych volieb zúčastnia. Naopak, skoro 3 % opýtaných sa volieb asi neplánuje zúčastniť a takmer 7 % % opýtaných odpovedalo, že sa určite nezúčastnia. Zvyšných zhruba 5 % respondentov uviedlo, že ešte nevie, či sa zúčastnia alebo nie.

(Autor: vd)

Reálna účasť na voľbách však bude podľa prieskumnej agentúry AKO pravdepodobne nižšia. Účasť na komunálnych voľbách nadpriemerne deklarovali najmä muži, najmladšia veková skupina do 33 rokov a opýtaní vo veku 50 až 65 rokov, vysokoškolskí vzdelaní, obyvatelia Banskobystrického, Košického a Trnavského kraja a voliči strán SNS, KDH, Progresívneho Slovensko, Hlas-SD, Sme rodina, Smer-SD a SaS.

Agentúra AKO vykonala od 15. do 18. augusta pre televíziu JOJ celoslovenský sociologický prieskum, ako sa plánujú voliči zúčastniť komunálnych volieb a tiež volieb do VÚC. Prieskum bol vypracovaný podľa medzinárodných štandardov kvality WAPOR, ESOMAR a štandardov Slovenskej Asociácie Výskumných Agentúr (SAVA), ktorých je agentúra AKO členom.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek