Bylinkárka radí: Fialka lieči aj dýchacie cesty

  • Bylinkárka radí
  • 2. septembra 2022, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví fialku voňavú.

(Autor: Strobilomyces)

Fialka voňavá (Viola odorata) je trváca bylinka vysoká 10 až 20 centimetrov. Z krátkeho podzemka vyrastajú zakoreňujúce poplazy s dlhými zakoreňujúcimi stonkami. Listy má dlhostopkaté, srdcovité. Fialové, príjemné voňajúce kvietky, rastú na dlhých stopkách. Fialka kvitne v marci až apríli. Plod je chlpatá tobolka so semenami.

Rastie medzi krovím, pri plotoch, vo svetlých lesoch a pri múroch. Pamätám si, ako mi v predzáhradke rozkvitla fialka aj v decembri. V minulosti sa kvety pridávali do polievok (radí sa medzi jedlé kvety), robili sa z nich sirupy, tinktúry a čaj.

Fialka voňavá patrí medzi najstaršie liečivé bylinky. Spomínajú ju už Dioscoridos a Plínius, vtedy sa odporúčala voňať pri bolestiach hlavy. Starí Gréci ju v staroveku pokladali za symbol plodnosti. Vďaka svojim liečivým látkam – voňavá flavónová silica, antokyány, sliz, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny, v kvetoch organické farbivo violarubín – sa používa pri chorobách dýchacích ciest, chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách, pri migréne a epilepsii. Zvonka sa fialka používa vo forme obkladov pri reumatických bolestiach, na omývanie hnisajúcich rán, kožných vredov a vyrážok, na oplachovanie vlasov pri lupinách. Fialka znižuje krvný tlak, má močopudné, protireumatické a antiepileptické pôsobenie.

Tehotným a dojčiacim ženám fialku voňavú užívať neodporúčam, pri predávkovaní sa môže objaviť nevoľnosť s nutkaním na zvracanie.

Čaj z fialky voňavej

Potrebujeme: 50 g sušených kvetov fialky voňavej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL kvetov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Čaj je vhodný pri chorobách dýchacích ciest, chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách.

Tinktúra

Potrebujeme: 30 g čerstvých kvetov a 30 g čerstvých listov fialky voňavej, 7 dl pohár, 7 dl vodky, domácej pálenky alebo liehu

Postup: Všetko umyjeme, vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Na parapete okna lúhujeme jeden mesiac. Potom scedíme cez gázu do iného pohára, užívame trikrát denne 10 kvapiek v 1 PL teplej vody. Tinktúra je v hodná pri bolestiach hlavy a pri všetkých respiračných ochoreniach.

Sirup – recept od Renaty Bielikovej

Potrebujeme: 3 hrste kvetov fialky voňavej, 1 l prevarenej vody, 1 kg kryštálového cukru, 1 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Kvety fialky si nazbierame v lese alebo v záhradke, opláchneme ich v sitku prúdom vlažnej vody a zalejeme prevarenou a len mierne vychladnutou vodou. Necháme v chladnej miestnosti lúhovať 24 hodín. Potom fialky precedíme, použijeme handru, a ešte ich postláčame. Do precedenej vody pridáme cukor a pomaly zahrievame, až kým sa nerozpustí. Nakoniec postupne pridáme kyselinu citrónovú.

Kúpeľ

Potrebujeme: 30 g sušených alebo čerstvých kvetov fialky voňavej, 30 g sušených alebo čerstvých listov fialky voňavej, 2 l vody

Postup: Kvety a listy vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, prikryjeme, potom stíšime ohník a na miernom ohníku varíme 30 minút. Odstavíme a ďalších 30 minút lúhujeme. Kúpeľ sa najlepšie robí večer pred spaním, už nevychádzame von. Kúpeľ sa robí trikrát do týždňa alebo podľa potreby. Je vhodný pri reumatických bolestiach, na omývanie hnisajúcich rán, kožných vredov a vyrážok, na oplachovanie vlasov pri lupinách.

Obklad

Potrebujeme: 20 g čerstvých listov fialky voňavej, 2 PL slnečnicového oleja, igelit 20×20 cm, obväz

Postup: Listy poukladáme na igelit a pokropíme zohriatym olejom. Priložíme na postihnuté miesto a s obväzom previažeme. Obklad necháme pôsobiť celú noc. Robíme ho trikrát do týždňa alebo podľa potreby. Obklad je vhodný pri reumatických bolestiach. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav