Nie je všetko len o peniazoch

Už dlhšie sa v športovej verejnosti prepiera odchod slovenských hokejistov do Ruska, kde podpísali finančne lukratívne zmluvy v Kontinentálnej hokejovej lige. Do KHL aktuálne smeruje sedem Slovákov, čo z našich hokejistov robí zrejme najpočetnejšiu skupinu cudzincov, ktorí mieria do tejto ligy. V dobe, keď prebieha vojnový konflikt na Ukrajine vinou ruskej agresie a invázie, je to kontroverzná téma.


Tomáš Horký (Autor: red)

Minulý týždeň sa k nej dosť jasne a ostro vymedzil aj štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár. Úprimne poviem, že som z jeho ráznosti bol celkom prekvapený, nie je to v našich končinách úplne zvykom. Na politickú korektnosť tentoraz nehral. Svojím spôsobom má však pravdu.

Nechcem súdiť žiadneho z dotyčných hokejistov, každý na to mal svoje osobné dôvody, prečo sa tak rozhodol. Nemusíme si klamať, že najväčším lákadlom a dôvodom ich rozhodnutia sú peniaze. Nikto tam určite nejde pre krásy Sibíri.

Na jednej strane ich dokážem pochopiť a rozumiem im. Profesionálna kariéra, keď sa môže športovec finančne zaistiť, netrvá dlho. Ak prídu zranenia, môže sa skrátiť. Ponuky z Ruska sú preto veľkým lákadlom.

Nie vždy je však všetko len o peniazoch. Som toho názoru, že v určitých situáciách je dôležité zachovať si dôstojnosť a charakter. V tomto prípade o tom nie som úplne presvedčený a s hráčmi sa to ešte dlho potiahne.

Veľa hlasov tvrdí, že šport a politika by sa nemali miešať. S tým úplne nesúhlasím. Šport a politika mali vždy k sebe blízko. Koľko papalášov sa chodí pretŕčať na športové podujatia, koľko mecenášov vlastniacich športové kluby na Slovensku i vo svete a hlavne v Rusku je napojených na politické špičky? Koľko politikov sa priamo angažuje v športovom prostredí?

A hlavne – nemiešať šport s politikou v Rusku? Zobuďme sa. Ruský šport je výkladnou skriňou a propagandou systému, kde je dlhé roky napríklad štátom riadený dopingový program atď. Oligarchovia šéfujúci klubom a veľkým podnikom sú priamo napojení na prezidenta Putina. A práve na túto propagandu budú zneužití aj naši hokejisti, čo nie je rozhodne najšťastnejšie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav