József Berényi sa bude tretíkrát uchádzať o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 31. augusta 2022, 09:16

Kandidátom strany Aliancia na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja je József Berényi. Predseda strany Krisztián Forró pri oznamovaní jeho kandidatúry v Dunajskej Strede pripomenul, že Berényi je už deväť rokov vicežupanom. Cenné skúsenosti, ktoré v tejto pozícii získal, sú podľa neho zárukou odbornej pripravenosti Berényiho na funkciu župana. Forró dodal, že je potrebné, aby si maďarská komunita v jesenných voľbách svoje doterajšie výsledky ustrážila, prípadne ich zlepšila, lebo to môže byť veľmi dôležité aj pre parlamentné voľby.

(Autor: FB Berényi József)

Berényi sa o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja uchádzal aj v rokoch 2013 a 2017 za stranu SMK, vtedy však o hlasy voličov maďarskej národnosti súperil s kandidátmi Mostu-Híd, čím došlo k ich deleniu. Strana Aliancia-Szövetség vznikla spojením zástupcov Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť.

Berényi podotkol, že pred samosprávami je veľmi náročná doba a preto nie je čas na pokusy s kandidátom bez skúseností. Napriek očakávanému zníženiu príjmov samospráv chce na potrebnej úrovni zachovať služby pre obyvateľov v sociálnej oblasti, školstve, kultúre aj doprave.

Podpredseda Aliancie Szabolcs Mózes a predseda jej republikovej rady László Sólymos v reakcii na ohlásenie kandidatúry Berényiho vydali vyhlásenie v ktorom upozornili, že jeho nomináciu neschválila Krajská rada Aliancie pre Trnavský kraj, ani republikové predsedníctvo strany. „Dúfame, že predseda strany Aliancia Krisztián Forró tento fakt bude rešpektovať, neprekročí právomoci predsedu a neohrozí tým budúcnosť našej spoločnej strany,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Ako dodali, tlačová konferencia s oznámením nominácie Berényiho bola zvolaná bez ich vedomia.

Aliancia – Szövetség postaví v Trnavskom samosprávnom kraji aj kandidátov na poslancov v okresoch Dunajská Streda a Galanta. Berényi na otázku, či bude robiť kampaň plošne po celom kraji, odpovedal, že stratégiu bude ešte len určovať spolu s tímom.

Kandidatúru doteraz oznámili poslanec Národnej rady SR Martin Beluský (ĽSNS), primátor Holíča Zdenko Čambal (kandidát Smeru a SNS), starosta obce Ratkovce v okrese Hlohovec, Martin Červenka (NEKA s podporou strany Hlas), a terajší župan Jozef Viskupič (OĽaNO). Podnikateľka Veronika Temňáková (Rerpublika).

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava