Tip na výlet: Interaktívna expozícia v infocentre Národného parku Slovenský raj priblíži svet roklín

  • Tip na výlet
  • 28. augusta 2022, 23:32

V informačnom stredisku Správy Národného parku (NP) Slovenský raj v Podlesku pri Hrabušiciach môžu turisti navštíviť novú expozíciu venovanú jeho roklinám. Získať tam môžu rozličné informácie o túrach či okolitej prírode od pracovníkov správy parku a sami sa môžu detailne oboznámiť so svetom roklín.

(Autor: Supa)

Ako opísal riaditeľ Správy NP Slovenský raj, Tomáš Dražil, kým pôvodne išlo o statickú expozíciu s panelmi, teraz je interaktívna. Informačné centrum je otvorené počas letnej sezóny denne, vstup do expozície je bezplatný.

Dominantou expozície je svetelná stena so skutočnými stúpačkami a virtuálnou realitou z Prielomu Hornádu. „Starú expozíciu sme nahradili modernými interaktívnymi prvkami hlavne z dôvodu, že mnoho návštevníkov národného parku si nevie predstaviť, ako to v rokline vyzerá, aký je prechod náročný,“ objasnil Dražil.

Dotykový kiosk s názvom Raj na dotyk ponúkne informácie o histórii sprístupňovania roklín či o flóre a faune národného parku. Desať takýchto roklín prezentujú krátke videá. Najznámejšie vodopády Slovenského raja, teda Misové vodopády, predstavuje videoprojekcia doplnená o exponáty typických rastlín a živočíchov roklín. Súčasťou expozície sú podľa Dražila aj krátke animačné filmy. Pripomínajú napríklad, ako sa majú návštevníci v roklinách správať, či poukazujú na dôležitosť sledovania predpovede počasia. „Stretávame sa s problémom, že ľudia nesledujú počasie a sú často prekvapení, keď príde búrka. Voda v rokline stúpne veľmi rýchlo a potom je prechod rebríkmi nebezpečný,“ vysvetlil riaditeľ správy NP.

Všetky informácie v rámci expozície sú spracované v dvoch jazykových mutáciách, v slovenskej a anglickej verzii. „Podlesok je nástupné miesto do viacerých roklín severnej časti Slovenského raja. Je dobré, že práve tu má správa NP infocentrum s expozíciou zameranou špeciálne na rokliny,“ dodala starostka Hrabušíc Jana Skokanová.

Prejsť sa roklinami je však najlepšie naživo. Ponúkame vám preto niekoľko záberov ako inšpiráciu na výlet do Slovenského raja.

SITA/red

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj