Nebezpeční kolobežkári v piešťanských uliciach

Nebezpečných kolobežkárov je možné vidieť aj v piešťanských uliciach. Uveďme si preto, aké sú pravidlá jazdy na kolobežke, či už elektrickej, alebo tej na vlastný pohon. Najmä elektrické kolobežky naberajú na popularite. Aj v Piešťanoch ich každým dňom pribúda čoraz viac a s nimi i frustrácia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Traja mladíci na jednej e-kolobežke na Ulici A. Hlinku pri OD Prior. (Autor: Supa)

Keďže ide o pomerne nový typ dopravného prostriedku, viacerí nepoznajú pravidlá ich používania v cestnej premávke. Polícia Slovenskej republiky na jedno z nich upozornila na svojej facebookovej stránke – na kolobežke smie jazdiť len jediný človek v danej chvíli. Toto pravidlo porušujú s obľubou najmä používatelia zdieľaných kolobežiek. No a nám sa podarilo také nebezpečné používanie kolobežky nafotiť pred Obchodným domom Prior, keď sa na jednej kolobežke viezli až traja mladíci.

Kolobežka a pravidlá na ceste

Uveďme si aj ďalšie pravidlá pre používanie kolobežiek.

Veková hranica: Pri klasických kolobežkách nie je stanovená veková hranica, no pri elektrických platí, že na cestu s nimi môžete ísť, len ak máte viac ako 15 rokov. V Zákone o cestnej premávke č. 8/2009 sa však spomína vekový limit len pre jazdu na ceste, čo znamená, že po chodníku a cestičke pre cyklistov môžu elektrickú kolobežku používať aj deti mladšie ako 15 rokov.

Kolobežka na chodníku: Toto nepoteší frustrovaných chodcov. Kolobežky môžu jazdiť aj po chodníku, dokonca i tie elektrické. Avšak len takou rýchlosťou, aby neohrozovali chodcov. Majitelia elektrických kolobežiek môžu slobodne jazdiť aj po cestičkách pre cyklistov, po priechode pre chodcov a od 15. rokov aj po ceste. Pri parkovaní na chodníku platí pre kolobežkárov rovnaké pravidlo ako pre cyklistov či motocyklistov. Kolobežka môže parkovať na chodníku, ak chodcom nechá priestor aspoň jeden a pol metra. Viac informácií o tom, ako správne jazdiť medzi ľuďmi, brzdiť či obchádzať chodcov, sa dočítate v príručke správneho kolobežkára.

Kolobežka a alkohol: Majitelia bežných kolobežiek sú považovaní za chodcov, čiže môžu jazdiť aj pod vplyvom alkoholu. Ak sa však z krčmy plánujete odviezť na elektrickej kolobežke, budú pre vás platiť rovnaké pravidlá ako pre cyklistov. V zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov môžete nafúkať do pol promile (0,24 mg/l). Mimo týchto zón sa u kolobežkárov netoleruje ani kvapka alkoholu v krvi. Čo sa týka pokút, do jedného promile (0,48 mg/l) budete musieť zaplatiť 20 eur. Ak vám policajt pri kontrole nameria viac, budete ďalej posudzovaný ako vodič, ktorý riadil vozidlo pod vplyvom alkoholu.

Ochranné pomôcky: Na kolobežke ochranné pomôcky používať nemusíte. To sa týka všetkých ochranných pomôcok, vrátane prilby a chráničov. Takúto povinnosť nemajú dokonca ani deti.

zdroj: Autonoviny/FB Polícia SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea