Drahovské vrtochy s kolotočmi aj koncertmi

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 26. augusta 2022, 07:47

Jedla, pitia, kolotočov, muziky, spevu, zábavy a dobrej pohody bolo na jubilejných desiatych Drahovských vrtochoch pre každého návštevníka práve toľko, koľko mu srdce ráčilo. Ľudia sa družili, tešili zo sobotnej oslavy obce a užívali si chvíle s rodinou, susedmi aj priateľmi. Kolotoč zábavy sa točil na plné obrátky aj pätnásť hodín.

(Autor: I.M.O./Daniela Mikušová)

Dejisko dzedzinského hudobného festivalu bolo možné nájsť podľa množstva zaparkovaných áut pred areálom základnej školy, kde sa deň predtým konalo divadelné predstavenie Slovenské ľadové kráľovstvo. Deti sa dosýta vyšantili na skákacích atrakciách i reťazových kolotočoch. Ten menší bol v neustálej permanencii. V Drahovciach v ten deň premával aj vláčik, ba jazdilo sa tam i na koníkoch. Hasiči mali pre zvedavcov pripravenú prezentáciu hasičskej techniky aj penu, len nevieme isto, či ju použili, pretože vonku bolo po daždi a zrejme pôvodne očakávali tropické teplo ako po iné roky.

Kto má rád sladké, mohol ochutnať trdelník či niektorý z medov domáceho Včelozu, alebo sa prejsť po náučnom chodníku. Občianske združenie Naše rodné Slovensko pripravilo výstavu ľudových krojov, a ak ste sa pozornejšie prizreli, na tvárach malých Drahovčanov či Drahovčaniek boli všakovaké kresbičky. Výtvarníčky, ktoré zdobili ich tváre, nemali ani minútu času na oddych – menili deti na motýle či iné rozprávkové bytosti.

Na školskom dvore bolo postavené veľké pódium, pred ním prístrešky pre divákov, ktorí tu nielen hodovali a koštovali živánsku či hranolčeky s kečupom a iné špeciality, ale tiež počúvali spev a hudbu v podaní domácich i cezpoľných kapiel. Ako prvá vyšla na pódium kapela Lekárovci, po nich sa o zábavu postarali Tý 2. V prekrásnych drahovských krojoch prezentovala svoj repertoár folklórna skupina Kolovrátok i Dychová hudba Drahovčanka. A pretože rovnaký názov, ako má Kolovrátok z Drahoviec, nesie aj skupina z obce Prílepy, na „dzedzinskej“ oslave nesmeli chýbať ani speváčky odtiaľ. „Drahovčanky boli spievať u nás, tak sme prišli zaspievať aj my im,“ vysvetľovali ženičky z Prílep.

Keď končila svoj koncert dychovka Drahovčanka, pozvali na pódium špeciálneho hosťa – Mariána Labudu alias Olafa z rozprávky Frozen – Ľadové kráľovstvo, ktorý sa stal krstným otcom prvého cédečka Drahovčanky. Ak sa nemýlime, krstili ho medovinou, takže bolo potrebné dať pozor na elektrické káble, čo tam mali hudobníci naťahané.

Každá z kapiel, ktorá v Drahovciach v ten deň, večer, noc a aj po polnoci vystupovala, gradovala náladu návštevníkov Vrtochov do stále vyšších rozmerov. Či už to boli hudobníci z Restime, piešťanské Slniečko, kapela Medial Banana, Elán tribute, či Kabát revival a v závere disko mix pre najzdatnejších „navarený“ v kotlíku DJ Mida. Národ sa bavil.

Kým sa popoludní dychovkovalo, na školských športoviskách sa za loptou naháňali milovníci futbalu. A hoci deň predtým drahovskí futbalisti, aj keď vyhrávali nad svojimi súpermi v Ostrove, napokon prehrali, nič nebránilo faktu, že sú to talenty. A tak okolo pol šiestej večer odmenili najlepších strelcov OFK Drahovce za sezónu 2021/2022. O hodinu nato nasledovala podľa programu premiéra futbalovej hymny domáceho futbalového klubu.

Dozvedeli sme sa tiež, že spevácka skupina Kolovrátok bude v spolupráci s Drahovčankou natáčať vianočné cédečko. A nielen to. Miestny Kolovrátok bude tento týždeň oslavovať desaťročnicu. Veľkú oslavu chystajú na sobotu 27. augusta. A tak oslávenci pozývali verejnosť na spoločný koncert so súbormi a skupinami Blavankou z Jaslovských Bohuníc, Malženičanom z Malženíc, Brežákmi zo Žlkoviec a Orchideou z Dolného Lopašova. Ak do Drahoviec zavítate, neobanujete.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf