Kosenie trávnatých plôch počas suchého leta

V posledných dňoch nám do redakcie prišlo viacero fotografií mestských kosačiek, ako vykonávajú údržbu piešťanských trávnatých priestranstiev aj v období, keď je sucho a tráva v podstate nerastie. Na sociálnych sieťach sa na túto tému rozmohla aj diskusia, či je vôbec v takomto suchom období potrebné kosiť trávniky a či to nie je plytvanie materiálnych prostriedkov a ľudského potenciálu zamestnancov Služieb mesta Piešťany (SMP).

Podľa riaditeľky SMP Hany Dupkaničovej traktorové kosačky odstraňujú z trávnikov rastúce nálety, výmladky stromov a už prerastenú burinu. (Autor: čitateľ/SMP)

Obrátili sme sa preto s témou údržby mestských trávnikov počas suchých letných mesiacov na riaditeľku SMP Hanu Dupkaničovú a jej stanovisko vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

Trávnik v sídlach je funkčná vec

V prípade trávnika ide o vegetačný prvok, ktorý si vyžaduje prácu v rámci udržiavacej starostlivosti. Z relatívne veľkého množstva pracovných operácií je to najmä kosenie, hnojenie a zálievka. Kvalita trávnika závisí od kvality kosenia a množstva vlahy. Trávnik v meste má nielen estetickú funkciu, ale napomáha vytvárať potrebnú mikroklímu. Ak niekde máme trávu vysokú, prerastenú, buď sme nezvládli projekt, alebo následnú údržbu.

Ak v sídle odmietam kosený trávnik, nie je možné ho prestať kosiť. Na danom mieste musím za nemalé náklady založiť nový vegetačný prvok (napr. kvitnúcu lúku, záhon letničiek, trvaliek alebo krov) a o ten sa náležite starať s jasným manažmentom údržby.

Zavlažovaný trávnik v Sade A. Kmeťa. Je plne funkčný, zelený, závlahovou vodou je pôda nasiaknutá a spolu so stromami vytvárajú v danom mieste príjemnú mikroklímu.

Nekosením trávy lúka nevznikne

Jestvujúci nekosený trávnik je známkou nedostatočnej, resp. nezvládnutej údržby. V tohtoročnom jarnom aj letnom období máme v meste (a nielen tu) výrazný nedostatok prirodzenej vlahy. Chýba zrážková i spodná voda. Práca s vodou a s pôdou je naša jediná možná budúcnosť pre kvalitnú zeleň v meste.

Zvýšenie humusu a rôznych organických látok podporuje edafon – pôdny život, ktorý napomáha držať, pohlcovať a využívať vodu. Tiež je do budúcnosti potrebné v meste budovať závlahy, rôzne vodozádržné opatrenia a ponechávať vodu na mieste. Toto si vyžaduje postupnú, systematickú a, samozrejme, nákladnú prácu. V nedávnej minulosti sme si, žiaľ, väčšinu vody stiahli do kanalizácie a odvádzame ju mimo mesta.

Počas tohtoročných prázdnin približne od polovice júla SMP zastavili plošné kosenie trávnikov. Kosenie je možné vidieť formou vyžínania obrubníkov a okrajov trávnikov strunovými kosačkami. Okrem toho máme v čiastočnej činnosti dve traktorové kosačky rider, ktoré miestne a bodovo odstraňujú rastúce nálety, výmladky stromov a už prerastenú burinu (bodliaky, čakanky a pod.). Tieto bolo možné vidieť v posledných dňoch napríklad na Ulici Adama Trajana okolo sochy Slnko alebo predtým v zadnej časti parku. Kosačky v týchto dňoch trávnik nekosia, keďže máme trávnik už niekoľko týždňov vyschnutý.

zdroj: Hana Dupkaničová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea