Hravá Elektrárňa: Aj s elektrinou sa dá zabávať

Kroky zvedavých rodičov a detí smerovali vo štvrtok 18. augusta do Elektrárne Piešťany. Tu im učitelia a žiaci Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej spoločne s organizátorom piateho ročníka zábavno-vzdelávacieho podujatia pre celé rodiny pripravili popoludnie s názvom Hravá Elektrárňa.

Študenti prezentovali výrobu a meranie elektrického obvodu. (Autor: Miroslav Dusík)

Čakali ich súťažné stanovištia plné robotov, dronov a zábavnej elektrotechniky. Hoci na plagátoch bolo upozornenie, že podujatie je vhodné pre deti od osem rokov, do elektrárne prišli aj menší „štoplíci“. Deti dorazili v sprievode rodičov či starých rodičov a spoločne zažili chvíle radosti z dobre zvládnutej úlohy, ale aj okamihy čudovania sa a hravého učenia. Odmenou za úspešne zvládnutý rad úloh bol pekný darček – hlavolam či vedecká hračka.

Prvé stanovište sa volalo S robotom za odmenu, kde sa deti naučili ovládať sférického robota. Ak máte doma robotický vysávač, viete si dobre predstaviť, ako fungovalo druhé stanovište, ktoré dostalo meno Nauč robota cestu. Deti si tu overovali, ako sa robot dokáže popasovať s prekážkou, ktorá mu stojí v ceste – jednoducho ju obíde. V treťom stánku bola tiež poučná zábava – stanovište malo názov Dobi si kolobežku. Pomocou solárneho panela tu názorne dobili elektrokolobežku a zdatnejší rodičia spolu s deťmi sa na nej nielen vozili, ale tí, ktorí skúsenosť nemali, aj voziť učili.

Naprogramuj ironmana – to bol názov štvrtého stánku, kde si účastníci podujatia prakticky skúsili naprogramovať dráhu dronov. Že je to kumšt, sa viacerí presvedčili na vlastnej koži. Mnohým je známe, ako všelijako sa dá vyrobiť elektrická energia. Tí, ktorí nevedia, sa mohli veľa naučiť na stanovišti, ktoré malo názov Hravý elektrotechnik. Tu si deti overili, ako vzniká elektrina pomocou mechanickej, svetelnej, chemickej či veternej energie.

Posledné zo stanovísk sa volalo Praktický elektrotechnik. Ako sa letujú súčiastky na plošný spoj, ako sa meria napätie či prúd pretekajúci súčiastkami, ale i iné praktické elektrozručnosti, ktorých úspešné zvládnutie znamenalo posledný krôčik k dosiahnutiu hodnotnej hračky, potešili deti aj rodičov.

Hravá Elektrárňa sa vydarila, navštívili ju desiatky zvedavcov, ktorí ešte pred ôsmou hodinou večernou nechceli odísť, pretože túžili absolvovať všetky úlohy, aby získali hlavolamy. Tomu sa hovorí – pozitívna motivácia. Platila na sto percent.

„Sme radi, že sme mali možnosť, zoznámiť sa s elektrozručnosťami. Ďakujeme ochotným pedagógom a ich žiakom, že sa aj počas prázdnin dokázali venovať našim deťom,“ skonštatovali rodičia malého mládenca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava