Medvede na Slovensku nie sú premnožené, vyplýva to z vedeckej štúdie

  • Príroda
  • 23. augusta 2022, 07:13

V poslednom období je častý stret človeka s medveďom, preto sa začala riešiť početnosť medveďa hnedého na Slovensku. Štátna ochrana SR s nezávislými expertmi z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe uskutočnila DNA analýzu viac ako 2 000 vzoriek srsti a trusu medveďa hnedého. Výsledky výskumu dokázali, že v porovnaní s predchádzajúcim genetickým sčítaním k zmene veľkosti populácie medveďa hnedého nedošlo. Štátna ochrana prírody to uviedla v tlačovej správe.

To, čo sa výrazne zmenilo, nie je počet medveďov, ale ich správanie. (Autor: @zachrannastanicazazriva)

Zo získaných vzoriek DNA došlo k odhadu početnosti zápodokarpatskej populácie na 1 056 jedincov. Výsledky vedeckých štúdií sa štandardne medializujú až po ich publikovaní vo vedeckom časopise. „V tomto prípade však v súvislosti so situáciou na Slovensku robíme výnimku vzhľadom na potrebu informovať verejnosť,“ povedal Pavel Hulva z katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe.

Generálny riaditeľ Štátnej ochrany Dušan Karaska podotkol, že k výrazným zmenám početnosti nedochádza, avšak „to, čo sa výrazne zmenilo, nie je počet medveďov, ale ich správanie. Nezabezpečené kontajnery, pestovanie kukurice v podhorských oblastiach, či urbanizácia prírodného prostredia zapríčinili, že sa medvede zdržujú v tesnejšej blízkosti ľudských obydlí a strácajú plachosť. To je dôvod prečo je častejší stret človeka s najväčšou slovenskou šelmou,“ konštatoval Karaska.

Zber DNA sa uskutočnil v dvoch fázach: od 1. septembra 2019 do 30. apríla 2020 a od 1. septembra 2020 do 30. apríla 2021. Vzorky sa získali neinvazívnou formou, pri ktorej nedošlo k rušeniu zvierat.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav