Bezbariérový festival Paráda v znamení radosti a stretnutí

Do Piešťan prišli v sobotu 20. augusta desiatky imobilných zväčša mladých ľudí a detí v sprievode svojich blízkych, aby zažili na vlastnej koži bezbariérový festival s názvom Paráda. V žltých tričkách i šiltovkách sa zoznamovali s rozličnými parašportmi a aktivitami, ktoré zvládnu i rôzne hendikepovaní ľudia. HS Centrum sa stalo dejiskom festivalu, ktorý inšpiroval, posilňoval, zabával i vzdelával tých, ktorí sa neuzavreli do seba aj napriek rôznym nepriazňam osudu.

(Autor: vd)

„Pozvali sme všetkých bez rozdielu, mladých i seniorov, program bol otvorený pre všetkých. V našej zóne Ruka v ruke boli pripravené viaceré zábavné, športové i vzdelávacie aktivity,“ uviedol spoluorganizátor podujatia Miro Béreš z občianskeho združenia Úsmev pre druhých. Jeho slová platili na stodesať percent. Všimli sme si chlapčeka, ktorý z festivalu odchádzal podvečer v sprievode svojej mamy. Vyškriabal sa na drevenú plastiku zajaca pred HS Centrom a len čo si ho mama odfotila, zamával figuríne a zakričal: „Dovidenia o rok!“

Ľudia, ktorí v ten deň Parádu navštívili, hoci mnohých odrádzalo popoludňajšie daždivé počasie, neľutovali. Mohli si vyskúšať 3D simulátor, v ktorom zažili stav, v akom žijú ľudia s poruchou autistického spektra, iní si vyskúšali lukostreľbu, curling, bocciu či volejbal. K dispozícii bol ručne poháňaný bicykel či lezecká stena. Deti mohli triafať loptou do basketbalového koša alebo im previazali oči, do ruky dali bielu paličku a pomocou nej sa mali pohybovať bez sprievodu, len za pomoci inštrukcií mentora.

Počas dňa organizátori sľubovali kultúrny program, v ktorom mali vystúpiť Peter Cmorik, Majself, Fejbsa. Nechýbali ani  detské vystúpenia a vstupné priestory HS Centra zdobila výstava veľkoplošných fotografií z posledných dvoch paralympiád v Tokiu a v Pekingu.

Tohtoročná Paráda bola prepojená aj s celoštátnym projektom Sme si rovní, kde organizátori zabezpečili v edukačnej zóne workshopy a prednášky. V nej spoločnosť Kompava pripravila bloky o športe i stravovaní, Anton Lauček predstavil čítačky zbeletrizovaných príbehov rodín so zdravotným znevýhodnením a pre starších návštevníkov pripravili diskusiu s názvom Spoznajme cievnu príhodu. V nej diskutovala piešťanská logopedička Adelaida Fabiánová, neurologička Kristína Saienko Šugarová a ďalší špecialisti.

Prítomní boli aj vystavovatelia zdravotníckych pomôcok. V SPP zóne zábavy sa návštevníci mohli poučiť z ukážok fyzikálnych a chemických pokusov, k dispozícii bol detský kútik, tvorivé dielne, prekážková dráha, skákací dom a maškrtníci sa mohli tešiť aj na popcorn a zmrzlinu.

Piešťanský „Prvý bezbariérový festival“ sa premiérovo konal v roku 2018 na Kúpeľnom ostrove, privítali počas neho i medailistov zo ZPH v Pjongčangu. Ďalší „live“ ročník nasledoval na rovnakom mieste. V roku 2020 sa v dôsledku pandemickej situácie musel obmedziť iba na prezentáciu v online priestore. Vlani sa vrátil naživo už do HS Centra a na tomto mieste pokračoval i v tomto roku s rovnako bohatým programom. „Tak ako nás každý rok príjemne prekvapujete veľkým záujmom, ktorý určite podporilo aj výnimočné prostredie Kúpeľného ostrova, túto atmosféru sme sa snažili preniesť i do priestorov HS Centra, miesta paralympijskej tréningovej prípravy, kde sa vlani predstavila Paráda po prvýkrát,“ povedal o dôvodoch zmeny termínu i miesta Ján Riapoš.

Deň pred festivalom, v piatok 19. augusta, sa uskutočnilo pri Chodníku slávy SPV na Kúpeľnom ostrove slávnostné ukončenie projektu ZPH Peking 2022, ktoré bolo spojené s odhalením tabule medailistov v chodníku. Tu odovzdali pamätné poďakovania členom výpravy a uviedli knižné publikácie PH Tokio 2020 a ZPH Peking 2022.

Účastníkmi Parády boli aj mladí nádejní športovci z projektu Hľadáme talenty 2022. Im práve v deň jej konania vyvrcholil multišportový kemp (15.-20. augusta), v ktorom dostali možnosť vyskúšať si viacero paralympijských športov, napríklad paraveslovanie, paraplávanie, parakarate, bocciu, parastolný tenis, tenis na vozíku či parabedminton, a stretli sa so svojimi vzormi – paralympijskými medailistami. Počas Parády si na hlavnom pódiu prevzali najúspešnejší účastníci kempu medailové ocenenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár