Krásu hliny vystavili vo Vile dr. Lisku

Vo výstavných priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, vo Vile dr. Lisku, otvorili ďalšiu výstavu. Vo štvrtok 11. augusta sa konala slávnostná vernisáž, ktorá uviedla diela Márie Hanuskovej, súborne nazvané Krása hliny.

Mária Hanusková tvorí z hliny celý život. (Autor: am)

Ako už názov výstavy napovedá, inštalované sú keramické diela. Vernisáž otvoril riaditeľ múzea Vladimír Krupa spolu s kurátorkou Jarmilou Hluchovou, o kultúrny vstup sa postaral Peter Hlbocký z folklórnej skupiny Rodina Hlbocká. Ten návštevníkom priblížil tradičné ľudové nástroje vyrobené z hliny.

Mária Hanusková pochádza a tvorí v malokarpatskom meste Pezinok, pričom jej korene siahajú po Myjavu. K hline inklinovala už odmalička, jej otec pracoval v tehelni a ona modelovala z hliny všakovaké figúrky. Do hliny vdýchla tajomno a čaro ducha vychádzajúceho z prastarých slovanských zvykov, ktoré zachovávala jej stará mama z Myjavy a ktoré v detstve tak citlivo vnímala. V roku 1980 vyštudovala keramikárstvo na Strednom odbornom učilišti v Modre. Pracovala v modranskom družstve umeleckej výroby, kde sa vyrába svetoznáma keramika. Od roku 1986 sa spolu s manželom Oskarom venuje keramickej tvorbe.

V ateliéri to majú spravodlivo rozdelené, Mária sa venuje umeleckej realizácii a jej manžel technickej realizácii a administratíve. Prvou samostatnou výstavou bola výstava figurálnych plastík a reliéfov v roku 1999 v Dome umenia Piešťany. Motívmi diel sú najmä slovenské ľudové odevy, ľudové tradície, vinárska a sakrálna tvorba, tradície bežných i sviatočných dní. Z ich ateliéru pochádzajú i diela so sakrálnou tematikou, tvoria betlehemy, figurálne plastiky svätých či anjelov. Z vinohradníckej témy majú vypracované reliéfy Vinársky rok, keramické obrazy, ale aj figurálne plastiky.

Folklórnu tematiku reprezentujú figurálne plastiky, reliéfy, modelované taniere, maľované obrazy a magnetky v tradičných ľudových krojoch z celého Slovenska so zámerom uchovať prekrásne ľudové odevy v podobe vypálenej hliny. Od roku 2014 sa Hanusková venuje aj maľbe na plátno olejom, akrylom, podmaľbe na sklo, maľbe na hodváb i výrobe šperkov.

Najrozsiahlejšiu časť výstavy vo Vile dr. Lisku predstavujú plastiky mužov a žien v dobovom ľudovom odeve z rôznych regiónov Slovenska. Folklórnu tematiku reprezentujú aj reliéfy a maľované obrazy. Sakrálnu tematiku zastupuje verná kópia madony, ktorá je vystavená po prvý raz. „Veríme, že výstava poteší milovníkov ľudového umenia, odborníkov i laikov, dospelých a deti,“ povedala kurátorka Jarmila Hluchová.

Mária Hanusková poďakovala za to, že môže vystavovať v krásnych priestoroch Vily dr. Lisku: „Myslím si, že sa vám tu bude páčiť. Môžete vidieť rôzne figúrky, obrazy, moje srdcovky, niektoré uchovávam už mnoho rokoch. Som rada, že pobudnú práve tu.“

Výstava je prístupná do 13. novembra. Vila dr. Lisku je otvorená od pondelka do piatka od 8. do 12. hodiny a potom od 13. do 16. hodiny, v nedeľu od 13. do 17. hodiny.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof