Bylinkárka radí: Boľševník obyčajný namiesto rezňa

  • Bylinkárka radí
  • 22. augusta 2022, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví boľševník obyčajný.

(Autor: Christian Fischer)

Boľševník obyčajný (Heracleum sphondylium) je bylina vysoká 50 až 150 centimetrov. Listy vyrastajú z nafúknutých listov pošvy. Štetinato chlpatá byľ je hranatá a drsná. Nápadné sú hrubo laločnaté chlpaté listy. Dáždnikové okolíky sa skladajú z malých kolíčkov, ktoré nesú päťpočetné kvety. Kvitne od mája do októbra. Plody sú dlhé centimeter, dozrievajú v auguste až októbri.

Rastie v okolí lesov, na lúkach, pasienkoch. V minulosti sa používal ako korenie pri varení piva a jeho mladé listy sa uplatnili v kuchyni, kde pripomínali chuť brokolice, mrkvy, zeleru. V ľudovom liečiteľstve sa čerstvý boľševník obyčajný vďaka svojim mladým listom, siliciam, vitamínom a minerálnym látkam používa ako posilňujúci prostriedok pri zažívacích ťažkostiach, prechladnutí a bolestiach hlavy. Kvety môžeme vyprážať v trojobale.

Pozor, musíte dať pozor na určovacie znaky, aby ste vylúčili možnosť zámeny s inými rastlinami!

Čaj z čerstvých listov boľševníka

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých listov boľševníka obyčajného, 1/4 l vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Pomáha pri bolestiach hlavy, ako prostriedok pri zažívacích ťažkostiach a pri prechladnutí.

Čaj zo sušených listov

Potrebujeme: 1 ČL sušených listov boľševníka obyčajného, 1/4 l vody

Postup: Sušené listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame dvakrát denne. Pomáha pri bolestiach hlavy, ako prostriedok pri zažívacích ťažkostiach a pri prechladnutí.

Likér zo semien

Potrebujeme: 100 g semien boľševníka obyčajného, 7 dl vodky alebo domácej pálenky, 1 kg kryštálového cukru, 3 l pohár

Postup: Do trojlitrového pohára vhodíme semená, potom ich zalejeme alkoholom a nakoniec pridáme cukor. Vareškou premiešame. Pohár uzavrieme a na parapete okna lúhujeme tri týždne, občas pretrasieme. Potom precedíme cez gázu. Užívame jeden štamperlík trikrát denne pred každým jedlom.

Prášok z plodov

Potrebujeme: 150 g sušených plodov boľševníka obyčajného, mlynček na kávu

Postup: Plody boľševníka zomelieme v mlynčeku na kávu a trikrát denne užijeme za špic čajovej lyžičky, zapijeme minerálkou alebo vodou. Kúru môžeme zopakovať za pol roka. Pomáha pri bolestiach hlavy, ako prostriedok pri zažívacích ťažkostiach a pri prechladnutí.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián