Recepty starých materí: Lokše s makom a lekvárom

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť
  • 20. augusta 2022, 08:24
  • Autor:vd

Prinášame vám recept našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach našich gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si upiecť lokše s makom a lekvárom. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Budeme potrebovať: asi 1500 g zemiakov uvarených v šupke, 320 g hladkej múky, trošku soli, bravčovú masť na potretie.

Postup: Zemiaky olúpeme, prelisujeme alebo postrúhame na mrkvovom struháku, pridáme múku a soľ. Všetko spolu zmiesime a vypracované hladké cesto necháme odstáť. Potom ho rozdelíme na 34 kúskov, urobíme z nich guľôčky, opäť necháme postáť a rozvaľkáme. Vaľkať môžeme na utierke, neminieme toľko múky. Pečieme nasucho na platničke alebo v panvici. Lokše netreba piecť dlho, aby sa príliš nepripiekli. Hotové ešte posolíme, potrieme bravčovou masťou, naplníme slivkovým lekvárom a pomletým makom. Niekto má rád lokše plnené kačacími či kuracími pečienkami, prípadne mäsom z hydiny, kyslou kapustou či inou plnkou podľa chuti. Ak ste urobili lokší viac, môžete si ich odložiť aj do mrazničky.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof