Zbúranie objektu schátranej školy zlepšilo bezpečnostnú situáciu obyvateľov sídliska

Zbúranie objektu schátranej školy na piešťanskom sídlisku Adam Trajan si obyvatelia okolitých bytových domov pochvaľujú. Pohľad do vnútrobloku medzi domami je vraj teraz omnoho kultivovanejší a hlavne sa im zlepšil pocit bezpečia. Plocha je zavezená zeminou a pripravená na výsadbu trávnika. Čoskoro by mal pribudnúť aj chodník, ktorý prepojí obe strany vnútrobloku.

V novovzniknutom priestore radnica vybuduje chodník s lavičkami a zeleňou. (Autor: pror)

Opustený objekt bol podľa obyvateľov okolitých činžiakov „domovom“ pochybných indivíduí a priestorom nebezpečného ihriska pre sídliskové deti. „Máme okná smerom k tomuto priestoru. Schádzali sa tam podivné osoby a schátraný objekt na hranie využívali aj deti. Často som mládež videla pobehovať aj po streche. Bolo to nebezpečné,“ povedala nám Daniela, obyvateľka sídliska. Podľa nej aj pocit bezpečia sa v tomto priestore zlepšil. „Najmä v zimných mesiacoch, keď sú dni kratšie, nebolo príjemné tadeto potme chodiť a stretávať bezdomovcov a narkomanov,“ dodala obyvateľka sídliska.

Podobný názor mali viacerí, ktorých sme sa pýtali na ich názor na zbúranie objektu bývalej základnej školy. „Určite je to takto lepšie. Všetci dúfame, že mesto v rekultivácii priestoru bude pokračovať a nezarastie to burinou,“ povedal nám Marek, ktorý priestor medzi domami využíva na prechádzku s deťmi.

Pýtali sme sa preto na mestskom úrade, aký majú zámer s týmto novovzniknutým voľným priestranstvom. „Plocha po zbúranom objekte školy bola zrovnaná, zavezená vrstvou zeminy a pripravená na vysiatie trávnika. V minulom týždni sa skončila súťaž na dodávateľa spojovacieho chodníka, ktorý sa bude v nasledujúcich týždňoch realizovať. Verejné osvetlenie pozdĺž chodníka sa bude realizovať až v budúcom roku. V jesenných mesiacoch sa uskutočnia jednoduché sadové úpravy, do priestoru bude osadených šesť lavičiek,“ informovala nás radnica.

Škola bola v tomto objekte otvorená 3. septembra 1990, pred tridsiatimi dvomi rokmi nastúpilo do nej 617 žiakov. Vyučovali sa v 21 triedach v ročníkoch 1. až 4. Pre nízky počet žiakov bola rozhodnutím vtedajšieho Ministerstva školstva SR 8. základná škola vyradená zo siete škôl a školských zariadení s účinnosťou od 30. júna 2004.

Aj napriek viacerým pokusom o sprevádzkovanie budovy sa pre objekt vo vlastníctve Mesta Piešťany nepodarilo nájsť uplatnenie a využitie. Úspešný nebol ani pokus o jeho predaj. Poslanci mestského zastupiteľstva ešte v roku 2014 rozhodli o tom, že ak sa opätovný predaj nepodarí, budú nasledovať búracie práce. Medzitým bola budova dlhé roky terčom vandalizmu, bezdomovcov, požiarov a krádeží. Pre hrajúce deti, ktoré opustený objekt lákal, sa stávala nebezpečná.

Až po 16-ročnom neúspešnom hľadaní efektívneho využitia sa 10. decembra 2020 k objektu bývalej školy poslanci vrátili opäť. Do rozpočtu na rok 2021 zaradili položku určenú na búranie a rekultiváciu miesta, a tým definitívne rozhodli o osude bývalej základnej školy.

Nadzemná časť objektu sa odstránila, základová doska však zostala zachovaná pre prípad, že by sa mesto rozhodlo na tomto mieste v budúcnosti postaviť niečo iné. Nateraz objekt nahradí oddychová zóna tvorená chodníkom, jednoduchým mobiliárom a zeleňou. Osvetlenie by malo pribudnúť v budúcom roku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina