Čo skrýva voda z vodovodu

  • Inzercia
  • 15. augusta 2022, 16:36

Voda z vodovodu sa považuje za najlepší a údajne najzdravší variant pre dodržiavanie pitného režimu, ale je to naozaj tak? Vo viacerých kútoch Slovenska z vodovodu často vyteká voda s rôznym sfarbením, chuťou alebo arómou. Čo za to môže? A môže to nejak ohroziť ľudské zdravie?

(Autor: www.cistavoda.sk)

Kvalita vody závisí od zdroja, z ktorej pochádza, napríklad ide o geologické podložie, obsah minerálnych látok a iné. Voda ešte predtým, ako bude tiecť z vodovodného kohútika, prechádza centrálnym filtračným systémom, ktorý sa snaží z vody odstrániť rôzne druhy nečistôt, do ktorých radíme látky ako je chlór, vírusy, baktérie a iné. Avšak kým sa voda dostane do vodovodného kohútika čaká ju ešte dlhá cesta cez vodovodné potrubie, ktoré je často znečistené, hrdzavé, neudržiavané a často aj poškodené. Na zvýšenie kvality vody sa využívajú rôzne filtračné zariadenia, ako je mechanický filter, filter s
aktívnym uhlím, zmäkčovač vody alebo reverzná osmóza.

1, Vodný kameň a tvrdá voda

Vodný kameň trápi až 90% slovenských domácností. Vzniká najmä ako dôsledok rozpúšťania horečnatých a vápenatých solí v dôsledku zmien teploty. Ide o premenu hydrogenuhličitanu na uhličitan. Aj z toho dôvodu je obľúbeným miestom usádzania vodného kameňa miesto, kde dochádza k prudkému ohrevu vody, ak je rýchlovarná kanvica, bojlér, ohrevné teleso, žehličky ale aj dlaždice v kúpeľni. Vodný kameň sa okrem spomínaných miest rád usádza aj na vodovodné potrubie, ktoré môže úplne upchať. Spolu s vodným kameňom sa môžu usadzovať aj nebezpečné baktérie, ktoré môžu vyvolávať rôzne žalúdočné ťažkosti. Najúčinnejší spôsob ako poraziť vodný kameň je zaobstaranie si
zariadenia, ktoré nazývame zmäkčovač vody.

Poznáme rôzne druhy, či už ide o magnetický, katalytický, polyfosfátový alebo katexový. Jeden z najúčinnejších je práve katexový. Zmäkčenie vody zabezpečuje katexová živica vo vnútri zariadenia zachytávajúca katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+, ktoré sú následne nahradené neškodnými iónmi sodíka Na+. Vďaka tomu sa tvrdosť vody účinne znižuje a usadeniny vodného kameňa sú rozpustené.

2, Chlór

Pre boj s baktériami a vírusmi sa už dlhodobo používa chlór. V malom množstve je nezávadný. Problém nastáva ak je množstvo vyššie. Chlór môže byť spúšťačom viacerých problémov ako je:
● Astma
● Potravinové alergie
● Nepríjemná chuť a zápach vody
● Ekzémy a iné kožné problémy

3, Biele zafarbenie vody

Ak aj Vaša voda je po naliatí do pohára biela, nemusíte sa báť. Biela farba je zapríčinená zvýšeným množstvom molekúl kyslíka vo vode. Odporúčame chvíľu počkať, voda sa vyčistí aj sama. Pri kontakte studenej vody z verejného vodovodu s teplejšími vnútornými rozvodmi, sa do siete dostane vzduch, vzniká množstvo drobných bubliniek rozptýlených vo vode, ktoré vytvárajú dojem bielej farby.

4, Hrdzavé zafarbenie vody

Nepríjemné hrdzavé zafarbenie vody spôsobujú oxidy železa, ktoré vznikajú koróziou vodovodného potrubia, najmä jeho vnútorných stien. Pri zvýšení prietoku vody, najmä pri rôznych úpravách, alebo opätovnom spustení po dlhodobej odstávke vody. Zdravotne je rovnako nezávadná ako aj biela voda.

Ak chcete mať istotu či je Vaša voda skutočne zdravotne nezávadná vyskúšajte rozbor vody. Práve prostredníctvom rozboru dokážete ľahko zistiť, či je voda pitná, alebo ktoré zariadenie je pre Vás to najideálnejšie. Prostredníctvom rozboru pitnej vody v domácnostiach zistíte hodnoty tvrdosti, vodivosti, množstvo chlóru, dusičnanu a celkové hodnoty rozpustných látok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana