Tip na budúcu sobotu: Nezameniteľná noc na Katarínke

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 11. augusta 2022, 11:46

Medzi udalosti, ktoré sú tradične späté s letom na Katarínke, patrí neodmysliteľne aj Noc hradov a zrúcanín, ktorá sa tento rok uskutoční v sobotu 20. augusta.

Foto: OZ Katarínka

Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, ktorý otvorí svätá omša o 18.30 h, sprevádzaná hudobníkmi z radov dobrovoľníkov. Po nej bude nasledovať koncert vokálneho súboru Musica Animae a záujemci sa tiež môžu tešiť na tradičné nočné sprevádzanie vyškolenými sprievodcami. Počas celej akcie bude pre návštevníkov pripravené občerstvenie, a tiež možnosť zakúpiť si suveníry za dobrovoľný príspevok.

Tohtoročnou novinkou, ktorá pribudla do okolia kostola a kláštora, sú pníčky so zamysleniami, ktoré niekoľko mesiacov pripravovali dobrovoľníci. Pníčky tiež budú sprevádzať návštevníkov na ceste na Katarínku, ako aj z nej – z parkoviska, aj z Naháča.

Občianske združenie Katarínka je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Počas 25 rokov dobrovoľníckych prác sa takmer 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť 2 krypty, 8 kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.

TS a foto: OZ Katarínka

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav