Bylinkárka radí: Lipkavec syridlový čistí organizmus

  • Bylinkárka radí
  • 8. augusta 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví lipkavec syridlový.

Lipkavec čistí obličky, pôsobí proti ich zápalu, podporuje liečbu glomerulonefritídy, detoxikuje organizmus, pôsobí proti kŕčom. (Autor: Anna Kopáčová)

Lipkavec syridlový (Galium verum) je trváca bylinka, ktorá narastie do výšky 60 centimetrov. Stonku má priamu, rozkonárenú alebo okrúhlastú. Listy má ihlicovité po 8 až 12 v praslene, na rube belavé. Drobné kvietky tvoria koncový strapec. Kvitne v júni až v októbri. Lipkavec má krásnu prenikavú vôňu, vonia medovo.

Lipkavec syridlový je hojný na medziach, v priekopách a v suchých trávnatých porastoch. Používam ho na podporu štítnej žľazy, zlepšuje trávenie, odstraňuje bolesť brucha, podporuje vylučovanie žlče, urýchľuje liečbu pri ochoreniach žalúdka a čriev. Lipkavec je známy aj svojimi očistnými účinkami, napomáha uvoľňovať menštruačné kŕče a tlmí reumatické bolesti. Keďže je močopudný, prečisťuje a podporuje činnosť obličiek, pečene a lymfatického systému, používa sa pri opuchoch, zápale pohrudnice, epilepsii, ochoreniach ľadvín. Čistí obličky a pôsobí proti ich zápalu, podporuje liečbu glomerulonefritídy. Jednoducho detoxikuje organizmus, pôsobí proti kŕčom, zlepšuje funkciu obličiek, pomáha odstraňovať obličkové kamene, je užitočný pri zápaloch močových ciest a ďalších urologických problémoch, zvonka urýchľuje hojenie rán, upokojuje podráždenú pokožku, účinkuje na vriedky, veľmi dobre pôsobí proti nočným kŕčom v lýtkach a pocitu nepokojných nôh.

Lipkavec obsahuje liečivé látky kumarín, vitamín C, flavonoidy, triesloviny, menšie množstvo silíc, glykozidy, saponíny a minerálne látky. Pripisujú sa mu antioxidačné, dezinfekčné, sťahujúce, krv čistiace, protizápalové účinky.

Upozornenie: lipkavec syridlový neodporúčam tehotným ženám.

Čaj z lipkavca syridlového

Potrebujeme: 100 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 1 l vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme do termosky. Počas dňa popíjame po dúškoch. Keď užijeme celú čajovú zmes, spravíme si 14 dní prestávku a znovu môžeme zopakovať. Čaj sa používa pri hystérii, závratoch, epilepsii a pri nočných kŕčoch v nohách.

Čaj na zlepšenie krvného obehu

Potrebujeme: 50 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 2 dl vody

Postup: Lipkavec zalejeme vriacou vodou, 10 minút necháme odstáť a dvakrát denne užijeme. Keď celú čajovú zmes užijeme, spravíme si týždeň prestávku, takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj sa používa na zlepšenie krvného obehu v končatinách.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g čerstvej alebo sušenej vňate lipkavca syridlového, 3 l vody

Postup: Lipkavec vhodíme do hrnca s vodou a privedieme do varu. Potom stíšime ohník, prikryjeme a na miernom ohníku varíme 30 minút. Odstavíme a ďalších 30 minút lúhujeme. Precedíme do pripraveného kúpeľa, ktorý robíme trikrát do týždňa alebo podľa potreby. Kúpeľ je vhodný na urýchľovanie a hojenie rán, upokojuje podráždenú pokožku, účinkuje na vriedky.

Masť proti vráskam

Potrebujeme: 100 g čerstvého lipkavca syridlového, 1/2 kg bravčovej masti, 20 g včelieho vosku, vhodné poháriky alebo nádobky

Postup: Vňať nakrájame na menšie kusy a vhodíme do hrnca, kde máme bravčovú masť a včelí vosk. Za stáleho miešania privedieme do varu, potom stíšime ohník a počas stáleho miešania varíme 20 minút. Lúhujeme 24 hodín, prikryjeme. Potom mierne prihrejeme a precedíme do iného hrnca. Nalejeme do pohárikov alebo do nádobiek. Po vychladnutí nádobky uzavrieme a odložíme do chladničky. Masť môžu použávať aj tehotné ženy.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina