Nabíjanie elektromobilov už dnes nepredstavuje problém

  • Inzercia
  • 7. augusta 2022, 12:26

V minulosti predstavovalo nabíjanie elektromobilov jedno zo zásadných negatív ich používania. Bolo to spôsobené najmä málo rozšírenou nabíjacou infraštruktúrou, ktorá bola nedostačujúca najmä pre dlhšie vzdialenosti. Pri nabíjaní totiž rozlišujeme viacero alternatív, ktoré pripadajú do úvahy. Ako sa dá nabíjať elektromobil a ako je to v súčasnosti s infraštruktúrou nabíjacích staníc? Dá sa pohodlne cestovať na dlhé vzdialenosti?

(Autor: Unsplash)

Spôsoby nabíjania elektromobilov

Rozlišujeme tri základné spôsoby nabíjania elektromobilov: nabíjanie zo zástrčky, nabíjanie prostredníctvom domácej nabíjačky alebo prostredníctvom verejnej nabíjacej stanice. Najčastejší spôsob nabíjania je nabíjanie z domácej nabíjacej stanice, pretože ide o jednoduchý a cenovo dostupný spôsob. Zároveň je aj nesmierne pohodlný, pretože automobil môžete nabíjať napríklad v noci.

Problémom je, že ste obmedzený dojazdom. Na dlhšie trasy sa omnoho viac vyplatí nabíjanie elektromobilu prostredníctvom verejných nabíjacích staníc, ktoré už nájdete dnes na celom území Slovenska a aj v zahraničí. Takéto cestovanie si vyžaduje aj dávku plánovania. V súčasnosti však existujú aj rôzne aplikácie priamo s mapkami, prostredníctvom ktorých získate prehľad o jednotlivých nabíjacích staniciach.

Pre využitie verejných nabíjacích staníc sú vhodné aj rôzne „paušály“, ktoré vám umožňujú nabíjať za omnoho dostupnejšie ceny. V zahraničí sú aktuálne aj rôzne rýchlonabíjacie stanice, ktoré prostredníctvom pár minút obnovia vašu batériu a tak môžete rýchlo pokračovať v jazde bez väčších komplikácií. Cestovanie s elektromobilom sa tak stáva rovnako pohodlné ako klasická cesta autom. S tým súvisí aj neustále sa rozvíjajúca vzdialenosť dojazdu.

Infraštruktúra nabíjacích staníc na Slovensku

Začiatkom roku 2022 sa v médiách často vyskytovala informácia o pomerne veľkom zväčšení kapacít nabíjacích staníc na Slovensku. Aj keď si budovanie tejto infraštruktúry vyžaduje veľké vstupné investície, stanice vznikajú v pomerne hojnom počte. Do budúcnosti je v rámci legislatívy udané, že do 1.1.2025 musia mať všetky nebytové budovy, ktoré majú viac ako 20 parkovacích miest minimálne jedno miesto pre nabíjaciu stanicu.

Mapy nabíjacích staníc môžete nájsť v rámci jednotlivých spoločností, ktoré najčastejšie zobrazujú jednotlivé stanice prehľadne prostredníctvom mapy. Viete sa tam k nim dať aj jednoducho zanavigovať. Skvelé na tomto princípe je aj to, že uvidíte, ktorý paušál od ktorej spoločnosti sa Vám môže najviac vyplatiť a ten si zabezpečiť.

V budúcnosti sa očakáva nárast počtu nabíjacích staníc, najmä v súvislosti s podporou rozvoja elektromobility na Slovensku. Budovanie tohto druhu nabíjacej infraštruktúry je aj v záujme Ministerstva hospodárstva SR, ktoré pre tieto účely vyčlenilo až 50 miliónov eur. Elektromobilita sa v súčasnosti zdá ako jedna z možností riešenia klimatickej krízy a je podporovaná v rámci celej Európy. Aj to zabezpečuje istotu, že nabíjacie stanice budú pribúdať a majitelia elektromobilov budú jazdiť čoraz pohodlnejšie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín