Festival vedomého života učí, že začať treba od seba

  • Rozhovory / Kultúra a spoločnosť
  • 7. augusta 2022, 07:59

Svet okolo nás je taký, aký si ho vytvoríme. Nemyslím tým, že zmeníme, aby nebola vojna, aby nebola pandémia, že zmeníme šéfa, ktorý nás stresuje. Myslím tým zmenu prístupu k rôznym stresovým situáciám, čiže zmenu uhla pohľadu na svet a život. Sme tu na to, aby sme prežili svoj život čo najlepšie a najkrajšie tak, ako nám to vyhovuje, ako nás to naplňuje, aby sme prevzali i za svoj život a svoje skutky zodpovednosť. Aby sme v pokoji žili svoj vedomý život a vedeli sa orientovať v tomto materialistickom a zmedializovanom svete.

Jardo Nitschneider prednášal s Luciou Mikušovou na tému Sebahodnota a hranice.
Slavomíra Nováková/FB Machi Nitschneider

Predchádzajúce myšlienky bolo možné zachytiť a pouvažovať o nich na ďalšom ročníku Festivalu vedomého života v piešťanskom Kursalone. Konal sa na začiatku prázdnin. Zakladateľ podujatia, Jardo Nitschneider, medzi priateľmi nazývaný Machi, nám poskytol rozhovor.

Môžeš nám o sebe niečo prezradiť?

Som mladý chalan, žijem so svojou ženou a tromi deťmi v Bánovciach nad Bebravou. Mám 35 rokov a pracujem ako marketing a event manažér. Mám malú komunitu, volá sa Rodina vedomého života, na sociálnej sieti Facebook mám štyritisíc sledovateľov. Mám svoj blog Machiabeli. Venujem sa japonskému bojovému umeniu aikido, pravidelne otužujem a plávam, cvičím jogu a cross fit. Som človek, čo slovo nuda nepozná. Všetky tieto činnosti sa snažím prepojiť s rodinou. Spolu s priateľmi realizujem jeden zo svojich snov, a tým je tento festival. Festival je pre ľudí na duchovnej ceste. Všetko tvorím v priateľskej rodinnej atmosfére.

Kedy si začal svoju cestu vedomého života?

Čo sa týka mňa, duchovne som precitol v roku 2009. Odvtedy sa venujem všetkému, čo ma zaujme, hlavne meditáciám a vplyvom kameňov na ľudí. Som zástancom pozitívnej nálady a myšlienok, nakoľko viem, že majú veľkú moc zmeniť našu realitu. Zo skúsenosti viem, že majú. Bol som v rôznych životných situáciách aj na pokraji smrti, a predsa som tu, lebo som v kútiku duše živil nádej, že bude dobre, a tak sa aj stalo. Každým dňom sa snažím byť lepším manželom, otcom, lídrom, manažérom a celkovo človekom. Chcem zmeniť svet a zanechať veľký odkaz, no viem, že musím začať hlavne od seba.

Líšil sa niečím štvrtý ročník festivalu od tých minulých?

Nelíšil, stále je robený v dobrej atmosfére, takej rodinnej vo svojom flow.

Definuj pojem vedomý život.

Vedomý život je prijatie zodpovednosti za svoj vlastný život. Človek sa stane vedomým tvorcom svojej reality. Žiť vedome môže každý z nás. Vedomý život nie je o budhistických mníchoch ani o živote v lese mimo civilizácie. Práve naopak, našou životnou úlohou je naučiť sa žiť vedome v našom materiálnom svete, prijať ho a postupne začať meniť seba, a tým aj svoje okolie.

Žiješ aj ty svoj vedomý život?

Áno žijem – nemám rád ľudí, ktorí jedno hlásajú a druhé žijú. Vďaka tomu sa u nás doma zlepšujú aj vzťahy. Deti sa učia aj iné veci, ako nám predostiera systém. Vedia dokonca meditovať a vedia samy slobodne fungovať.

Prednášajúci sú tvoji kamaráti? Medzi nimi sú kvalitní terapeuti a koučovia, stretávate sa aj mimo festivalu?

Čo sa týka prednášajúcich, mám s nimi kamarátsko-rodinný vzťah. S niektorými sa stretávam a fungujeme ako jedna veľká rodina.

Predstav niekoľko aktivít z piešťanského festivalu.

Na festivale boli okrem iného aj stánky so zaujímavým tovarom, možnosť henovania, cvičenie jogy. Bola tu muzikoterapia, kvalitné prednášky, kde sme sa dozvedeli, ako prekonať strach, ako povedať „nie“, dozvedeli sme sa o zdravej výžive, o teórii vnútorného dieťaťa, ako nás ovplyvňujú veci z mladosti či detstva. Tiež sa hovorilo o tom, ako sa vyhýbať starým, negatívnym návykom.

Jedným z hostí bol Pavel Vondrášek z Prahy, čím zaujal publikum?

Pavel Vondrášek je zakladateľom teórie kvantového dotyku, lieči kvantovou metódou, je lektorom kvantovej fyziky, poriadateľom kvantových táborov a mnohých iných vecí. Pavel, charizmatická a pozitívna osobnosť, nám ukázal prácu s kvantovou energiou a jeho vstup bol jedným z najzaujímavejších.

V Piešťanoch si prednášal aj ty, povieš niečo o svojej prednáške?

Áno, prednášal som s Luciou Mikušovou na tému Sebahodnota a hranice. Každý človek by mal mať svoju sebahodnotu a mal by si vážiť sám seba. Byť dobrý totiž neznamená byť mäkký.

Toľko o Festivale vedomého života. Máš nejaký všeobecne platný sumár poučení do života, ktorý ponúkneš našim čitateľom?

Zaraďte do svojho života viac pohybu, kvalitnú zdravú stravu, vyhýbajte sa ľuďom, ktorí vám berú energiu, naučte sa povedať „nie“ vo svoj prospech. Naučte sa relaxovať v prírode či pri hudbe alebo meditácii, nepodliehajte tlakom médií a materializmu. Naučte sa mať radi sami seba (nie však narcisticky), lebo sebaláska vedie aj k skvalitneniu vzťahov v rodine a s okolím.

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela